belgaimage-181414013Met een bronzen medaille in het tijdrijden en een zilveren medaille voor de wegrit toont Remco Evenepoel dat hij er weer helemaal staat. Bij de beloften veroverde Thibau Nys het goud.

Remco Evenepoel is als tweede geëindigd op het Europees kampioenschap wielrennen in Trento. De 21-jarige reed zondag een mooie wedstrijd, maar de Italiaan Sonny Colbrelli was net iets sterker in de sprint. Hij pakte het goud in zijn thuisland. De Fransman Benoit Cosnefroy werd derde.

Teleurgesteld

Een teleurgestelde Evenepoel maakte zich na de finish boos op Colbrelli. Die bleef in de slotfase van de wedstrijd achter Evenepoel rijden, zonder af en toe de leiding over te nemen. Later klonk een gekalmeerde Evenepoel milder: ‘Ik kan Colbrelli eigenlijk niets verwijten. We waren de beste twee en hij kon rekenen op zijn sprint. Ik heb er de laatste weken op getraind, maar hij was sneller.’

Vrijdag had Evenepoel ook al een podiumplaats in de wacht gesleept. Bij het EK tijdrijden werd hij derde, na Stefan Küng en Filippo Ganna.

Ondanks de teleurstelling is de sterke prestatie van Remco Evenepoel het bewijs dat de jonge renner er weer helemaal staat na een lange herstelperiode. In de Ronde van Lombardije kwam hij vorig jaar zwaar ten val en brak zijn bekken.

Beloften

Ook bij de beloften was een glansrol weggelegd voor de Belgen. De 18-jarige Thibau Nys reed er naar de overwinning. Nochtans was die zich zes weken geleden nog aan het voorbereiden op een veldritseizoen. Na een telefoontje van bondscoach Sven Vanthourenhout trok hij mee op stage met de nationale ploeg, waar hij zich tot kopman ontpopte.

Nys voegt zijn naam daarmee toe aan het rijtje veldrijders die met succes de overstap naar het wegrijden maakten. Toptalenten als Wout Van Aert en Mathieu van der Poel gingen hem al voor.

De juniorencompetitie in het tijdrijden leverde nog twee Belgische medailles op. Alec Segaert en Cian Uijtdebroeks wonnen goud en zilver.

Bij de vrouwen stonden er geen Belgen op het podium.

WK

De Belgische renners kijken nu vooruit naar het wereldkampioenschap, dat van 19 tot 26 september in Leuven plaatsvindt. Daar is de hoofdrol in de wegrit weggelegd voor Wout Van Aert. Die reed zich afgelopen weekend naar de top van het klassement in de Tour of Britain. Op 19 en 20 september nemen de renners het tegen elkaar op in de tijdrit. Het weekend daarop volgt de wegrit.

Foto: Belga