shutterstock_532560499Vlaanderen telt steeds minder openbare zwembaden. Minder overheidsgeld en hoge onderhoudskosten zijn de belangrijkste oorzaken.

Er zijn steeds minder openbare zwembaden in Vlaanderen. Vandaag zijn er 299 Vlaamse zwembaden toegankelijk voor het publiek. In 1995 waren dat er nog 486 en in 2013 nog 311. Ook het aantal openluchtzwembaden is in twintig jaar tijd meer dan gehalveerd.

Kosten

Veel publieke zwembaden sluiten de deuren vanwege de hoge onderhoudskosten. De overheid spendeert ook minder aan zwembaden.

Sommige zwembaden komen in handen van de privésector. Die zogenaamde ‘private investeerders’ vragen echter vaak hogere toegangsprijzen dan bijvoorbeeld gemeentelijke zwembaden. Een zorgwekkende evolutie vindt parlementslid Kurt De Loor (SP.A). ‘Zwemmen mag geen luxesport worden. Het moet toegankelijk blijven voor iedereen.’ In Vlaanderen worden op dit moment 100 openbare zwembaden privaat gefinancierd.

Aantallen

De provincie Antwerpen telt de meeste overdekte openbare zwembaden. Daar zijn er 61. West-Vlaanderen (60) en Oost-Vlaanderen (39) vervolledigen de top drie. Limburg (38) en Vlaams-Brabant (37) staan onderaan de lijst.

Openluchtzwembaden zijn er dan weer het meest in Limburg (18), gevolgd door Antwerpen en West-Vlaanderen (beide 15). Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant tellen respectievelijk 11 en 5 openluchtzwembaden.

Rozebroeken

In Sint-Amandsberg, een deelgemeente van Gent, wordt de afgelopen weken druk geprotesteerd tegen de sluiting van het buitenzwembad Rozebroeken. Dat moest op bevel van de rechter immers dicht nadat een ontevreden buur een klacht had ingediend. Die hoorde in zijn tuin de geluiden van spelende kinderen in het buitenbad.

Omdat de buitenconstructie van het zwembad zonder vergunning werd gebouwd, kreeg hij gelijk van de rechter. De stad Gent gaat in beroep tegen de uitspraak.

Foto: shutterstock