shutterstock_1159584916Een derde van de inwoners van België heeft een buitenlandse herkomst. Dat aandeel is de laatste tien jaar toegenomen.

Ongeveer een derde van de Belgische inwoners is van buitenlandse afkomst of heeft een buitenlandse nationaliteit. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het statistische agentschap van de federale overheid. Het is de eerste keer dat die gegevens op deze manier in kaart worden gebracht. Eerdere onderzoeken focusten enkel op de nationaliteit. Deze keer werd ook rekening gehouden de afkomst van de ouders.

Diversiteit

Uit het onderzoek blijkt dat de diversiteit in ons land erg groot is. 67,9 % van de inwoners van ons land is ‘Belg met een Belgische afkomst’. Dat wil zeggen dat die personen én hun beide ouders in het bevolkingsregister de Belgische nationaliteit hebben. 12,4 % van wie in België woont heeft een buitenlandse nationaliteit. Bij 19,7 % is ten minste een van de beide ouders van buitenlandse afkomst. Dat wil zeggen dat ze zich oorspronkelijk met een andere nationaliteit in het bevolkingsregister hebben ingeschreven. Het kan zijn dat ze intussen wel de Belgische nationaliteit hebben.

De buitenlandse wortels van Belgische inwoners liggen het vaakst in Marokko. Italië, Frankrijk, Nederland en Turkije maken de top vijf compleet.

Met de afkomst van grootouders werd in het onderzoek geen rekening gehouden.

Stijging

Het aandeel inwoners met buitenlandse roots is de laatste tien jaar toegenomen. In 2011 was 74,3 % ‘Belg van Belgische afkomst’. 10,2 % van de bevolking had op dat moment een buitenlandse nationaliteit en 15,5 % had via de ouders buitenlandse wortels. In Vlaanderen is het aantal mensen met buitenlandse herkomst kleiner dan in Wallonië. In Brussel is dat aantal het grootst.

Omvolking

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageerde op sociale media op de cijfers. Hij sprak daarbij van een ‘omvolking’. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vindt die term ongepast. Zijn vader is afkomstig uit Irak en kwam veertig jaar geleden in België wonen.

‘Ik zie visuals op sociale media verschijnen met een balkje dat volgeladen wordt en dat vandaag op 30 % staat. Dat geeft de Vlaming het gevoel: er komt hier een ganse groep en die gaat u wegduwen. En dat is wat ‘omvolking’ betekent. […] Waarmee ik niet wil zeggen dat er geen problemen zijn. Maar dat is een kwestie van integratie, en van migratie op de juiste manier te gaan behandelen.’

Foto: Shutterstock