Schermafbeelding 2021-05-31 om 16.09.31Sportliefhebbers weten deze zomer niet waar kijken. Met het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Ronde van Frankrijk zit de agenda goed vol.

Op zaterdag 12 juni spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal tegen Rusland. Het EK werd naar deze zomer verplaatst, nadat het vorig jaar werd uitgesteld door de coronacrisis. Het toernooi zal in verschillende Europese steden plaatsvinden. De Duivels zullen de groepsfase spelen in Sint-Petersburg (Rusland) en Kopenhagen (Denemarken). Ze nemen het op tegen Rusland, Denemarken en Finland.

De finale van het EK wordt gespeeld op 11 juli in Londen.

Selectie

De selectie werd enkele weken geleden al bekendgemaakt. Die telt 26 spelers. Daarnaast zijn er nog 11 reservespelers, die paraat moeten staan als er spelers uitvallen door blessures of ziekte. Om een corona-uitbraak in de ploeg te vermijden, krijgen alle spelers vervroegd een eerste vaccinprik toegediend. Ze zullen ook elke drie dagen getest worden.

Of Kevin De Bruyne al van bij het begin zal kunnen meespelen, is voorlopig een vraagteken. De speler van Manchester City brak tijdens de finale van de Champions League zijn neus en oogkas. Ook sterkhouders Eden Hazard en Axel Witsel zitten momenteel nog in de ziekenboeg, en blijven voorlopig onzeker.

Olympische Spelen

Voor sportliefhebbers wordt het in ieder geval een mooie zomer. In Tokio vinden van 23 juli tot 8 augustus de Olympische Spelen plaats. Ook die werden een jaartje uitgesteld door corona. De zorgen over het virus zijn echter nog niet verleden tijd. Japan kampt met een zware corona-uitbraak en kondigde eind april nog de noodtoestand af. Toch maakt het land zich sterk dat de Spelen in ieder geval zullen doorgaan. De Belgische atleten worden met voorrang gevaccineerd.

Al minstens 79 Belgische atleten zijn zeker van een ticket naar de Spelen, maar dat aantal zal nog oplopen tot ongeveer 135. Grote kanshebbers voor een medaille zijn Nina Derwael (turnen), Nafi Thiam (zevenkamp) en de Red Lions (hockey).

Tour de France

Een derde belangrijk sportevenement deze zomer is de Ronde van Frankrijk. De renners vertrekken op 26 juni in Brest. Op 18 juli eindigt de belangrijkste rittenkoers van het jaar in Parijs. Voor België zijn de ogen vooral gericht op Wout Van Aert, die vorig jaar twee keer de gele trui wist te bemachtigen. Maar hij herstelt momenteel van een blindedarmontsteking, waardoor het niet zeker is of hij topfit aan de start zal staan.

Foto: Koninklijke Belgische Voetbalbond