©Shutterstock

©Shutterstock

Daniel Ek, topman van Spotify, kondigt maatregelen aan om desinformatie over het coronavirus op zijn streamingdienst tegen te gaan. Deze beslissing komt er nadat enkele rockartiesten uit protest hun muziek van Spotify haalden.

 

 

Vorige week dreigde de 76-jarige Canadese rockzanger Neil Young ermee zijn muziek van Spotify te verwijderen. Hij zou die stap zetten als het streamingplatform niet in ging op zijn verzoek om de podcast The Joe Rogan Experience te schrappen. Met zo’n elf miljoen luisteraars per aflevering is dat de meest beluisterde podcast ter wereld. De maker, Joe Rogan, is een populaire Amerikaanse ex-vechtsporter en komiek. Zijn programma is omstreden.

 

Complotdenkers

Voor Neil Young maakten enkele wetenschappers al hun beklag over de uitzendingen van Rogan. Volgens hen verspreidt hij geregeld foutieve informatie over het coronavirus. Zo raadde hij jongeren af zich te laten vaccineren. Gezonde jonge mensen hoeven zich geen zorgen te maken om het virus, zo beweerde hij. Rogan haalt al eens complotdenkers voor de microfoon. Maar hij laat ook andere geluiden horen. Evengoed waren al wetenschappers die op de voordelen van vaccinatie wezen in zijn podcast te gast.

 

Makers zijn vrij

Spotify leek eerst niet meteen geneigd om tot actie over te gaan na de klachten. Nadat Neil Young zich effectief met zijn muziek uit Spotify had teruggetrokken, benadrukte een woordvoerder van de streamingdienst het belang van de vrijheid van de podcastmakers. In zijn mededeling stond ook te lezen dat Spotify sinds het begin van de pandemie meer dan 20.000 podcastuitzendingen had verwijderd omwille van foutieve informatie over COVID-19. Joe Rogan was daar dus niet bij. Volgens experts was het een commerciële keuze om niet aan Rogan te raken. Hij is simpelweg te groot en populair om te schrappen.

 

Geen sancties

Zondag kondigde Spotify dan toch aan dat het aan alle podcasts die het coronavirus aanhalen links zal toevoegen naar wetenschappelijk onderbouwde informatie over COVID-19. In een blogpost schreef Daniel Ek, de grote baas van Spotify: ‘Op basis van de reacties van de voorbije weken is me duidelijk geworden dat we de plicht hebben om meer evenwicht te brengen’. Daarnaast zal de streamingdienst bekijken hoe het de makers van podcasts beter kan aangeven wat aanvaardbaar is, zonder met sancties te dreigen.

 

Harry & Meghan

Joni Mitchell en Nils Lofgren volgden het voorbeeld van Neil Young en haalden hun muziek van Spotify. Of dat veel indruk maakte, is de vraag. Zij zijn oudere rockartiesten die niet meteen de grootste doelgroep van het streamingplatform – de jongeren – aanspreken. Inmiddels uitten ook de Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle hun bezorgdheid over desinformatie op Spotify. Hun mening weegt net iets meer door. Eind 2020 tekende het echtpaar een contract met Spotify om de podcast Archewell Audio te maken. Als zij zich nu zouden terugtrekken, betekent dat een serieuze streep door de rekening van het platform.