BELGAIMAGE-143906888De organisatie Youth For Climate organiseerde een spijbelactie om aandacht te vragen voor het klimaat. Meer dan 3000 jongeren ruilden hun schoolbank in voor de betoging in Brussel. Ook in de toekomst willen ze dat blijven doen.

Ongeveer 3000 jongeren betoogden afgelopen donderdag in Brussel voor een beter klimaatbeleid. Hun schoolbanken lieten ze met plezier leeg achter. De betoging is een initiatief van de groep Youth For Climate. Met haar actie hoopt de organisatie de aandacht te trekken van politici. Waarom ze dat niet gewoon in het weekend kunnen doen? ‘Als we deze actie tijdens de middagpauze of in het weekend zouden organiseren, krijgen we nauwelijks aandacht. Ons enige drukkingsmiddel is de school’, vertelt een van de initiatiefnemers, Anuna De Wever (17), in De Standaard.

De jongeren vinden dat de regering onvoldoende inspanningen levert om de klimaatverandering tegen te gaan. Eind vorig jaar trokken meer dan 65 000 mensen door de straten van Brussel om aandacht te vragen voor de klimaatopwarming. ‘Het is schandalig dat onze politici weigeren serieuze klimaatafspraken te ondertekenen’, zegt deelneemster Stine Herbots (18). ‘Zelfs niet nadat 75 000 mensen op straat gekomen zijn. Het is goed dat wij, jongeren, tonen dat we daarover ook een mening hebben.’

Zweden

De Belgische jongeren zijn niet de eersten die spijbelen voor een klimaatprotest. Ze lieten zich inspireren door de Zweedse Greta Thunberg (15). Die zit al sinds augustus elke vrijdag aan het parlement in Stockholm. Ook zij eist maatregelen van haar regering voor een beter klimaat. Thunberg mocht ondertussen al spreken op de Klimaattop van de Verenigde Naties in december.

Ook hier in België hopen de initiatiefnemers dat het niet bij één betoging blijft. De bedoeling is om de spijbelactie elke donderdag te herhalen. Tot er iets verandert.

Regering

De organiserende scholieren werden intussen uitgenodigd bij de Vlaamse regering, voor een gesprek met Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) en minister van Binnenlands bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Die willen in dat gesprek luisteren naar de zorgen van de leerlingen, maar ook uitleggen wat de regering al onderneemt voor een beter klimaat. Er liepen trouwens ook enkele politici mee in de betoging, onder wie Groen-voorzitster Meyrem Almaci en Bruno Tobback (SP.A).

‘Dat politici nu openstaan voor een gesprek, bewijst dat we al een statement hebben gemaakt. Maar ons doel is ver van bereikt. België moet dringend meer initiatief nemen op klimaatvlak. Ik ben geen klimaatexpert en wil evenmin meeschrijven aan het beleid. Dat is niet mijn job. Onze boodschap moet gewoon worden gehoord’, zegt Anuna De Wever.

Scholen

Scholen weten niet goed wat ze met de spijbelaars aan moeten. De meeste scholen steunen de acties van de leerlingen, maar kunnen moeilijk toestemming geven om te spijbelen. Waarschijnlijk zullen er geen leerlingen gestraft worden voor hun afwezigheid donderdag. Als de spijbelaars volhouden, zullen er vermoedelijk wel sancties volgen.

Foto: Belga Image