Sardar_Qasem_Soleimani-04De Verenigde Staten hebben een belangrijke Iraanse leider gedood in een militaire aanval. De spanning tussen beide landen loopt hoog op.

Op 3 januari werd de Iraanse generaal Qasem Soleimani gedood bij een luchtaanval in Irak, waar de man op bezoek was. De opdracht tot die aanval werd gegeven door Amerikaans president Donald Trump. Soleimani voerde het bevel over het Iraanse leger in het Midden-Oosten. Onder zijn leiding voerde Iran verschillende aanvallen, bv. in de strijd tegen IS in Irak en Syrië. Door veel Iraniërs werd hij gezien als een nationale held.

Wantrouwen

Door zijn machtige positie en agressieve aanpak was het wantrouwen vanuit de VS groot. Het Amerikaanse ministerie van Defensie noemde de troepen van Soleimani een terroristische organisatie, verantwoordelijk voor de dood van honderden Amerikaanse soldaten. ‘Hij bereidde aanvallen voor tegen Amerikanen, maar nu hebben we verzekerd dat zijn gruweldaden voor altijd gestopt zijn’, zei Trump over de dood van de generaal.

Moeilijke relatie

De relatie tussen de VS en Iran is al enkele tientallen jaren erg slecht. In juni 2018 trok de VS zich onder leiding van Trump terug uit een nucleaire deal. In die deal waren enkele grote landen tot een akkoord gekomen over het kernprogramma van Iran. Het land zou de ontwikkeling van kernwapens stopzetten in ruil voor minder strenge afspraken over de verkoop van Iraanse olie. Door zich terug te trekken uit de deal zorgde Trump ervoor dat de verkoop van olie voor Iran weer een pak moeilijker werd.

In juni schoot het Iraanse leger een Amerikaans bewakingsvliegtuig neer, naar eigen zeggen omdat het zich in Iraans luchtgebied bevond. De Amerikanen spraken dat tegen. De VS stuurde op zijn beurt steeds meer troepen naar het Midden-Oosten, als reactie op het ‘vijandige gedrag’ van Iran.

Met de aanval op generaal Soleimani bereikt de spanning tussen de twee landen een hoogtepunt. De Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei dreigde al dat de aanval niet zonder gevolgen zal blijven. Trump reageerde op zijn beurt dat de VS zal aanvallen als Iran militaire actie onderneemt.

Oorlog?

Toch denken de meeste experts dat het niet echt tot een oorlog zal komen tussen de twee landen. Ze voorspellen dat Iran niet zomaar een oorlog met de VS zal riskeren. Die laatste staat militair immers een pak sterker. Maar Iran zal de aanval natuurlijk niet zomaar over zich heen laten gaan. Vijf dagen na de dood van Soleimani vuurde Iran raketten af op twee luchtmachtbasissen in Irak, waar ook Amerikaanse soldaten zijn ondergebracht. Daarbij vielen volgens president Trump geen slachtoffers.

Foto: Wikimedia Commons