Protesters_calling_for_amnesty_for_the_Catalan_musician_Pablo_Hasel_in_Zaragoza_-_2_Christoph PleiningerDe arrestatie van een Spaanse rapper zorgt al dagenlang voor protest. De rapper werd veroordeeld omdat hij in zijn liedjes de voormalige koning beledigd zou hebben.

In verschillende Spaanse steden wordt al dagenlang geprotesteerd tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél. In Barcelona en Madrid leidden de protesten tot rellen en vandalisme, en volgden gewelddadige confrontaties met de politie. Verschillende winkels werden geplunderd.

Belediging

Hasél kreeg negen maanden cel voor het beledigen van de vroegere Spaanse koning, Juan Carlos, en het verheerlijken van terrorisme in zijn teksten. In een lied had de rapper Juan Carlos een parasiet, maffioso, dief en een middeleeuwse vorst genoemd. De openbaar aanklager vond dat Hasél daarmee de waardigheid van de oud-koning aantastte. Het gerecht had ook oude tweets gevonden, waarin de rapper de ordediensten van misdaden beschuldigde, het koningshuis beledigde en zijn sympathie toonde voor terreurorganisaties.

In 2018 werd Hasél veroordeeld tot twee jaar cel voor zijn uitspraken. Later werd dat in beroep verminderd tot zeven maanden. Hasél weigerde zich vorige week aan te melden voor de gevangenisstraf en deelde in de plaats nog een lied op sociale media, waarin hij kritiek geeft op de huidige koning. Hij werd door de politie uiteindelijk gearresteerd.

Vrijheid van meningsuiting

De betogers vinden dat met de arrestatie de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt. Volgens het recht op vrijheid van meningsuiting mogen burgers hun mening uitdrukken – in gesprekken en gedrukte tekst, in tekeningen en liedjes, op radio, televisie en internet – zonder daarbij te moeten vrezen voor vervolging. In de meeste landen is dat recht ook opgenomen in de grondwet. Er zijn wel enkele uitzonderingen op het recht op vrije meningsuiting. Zo is het bijvoorbeeld wel strafbaar om aan te zetten tot discriminatie of geweld.

Zoals vaak gebeurt, sloten zich bij de betogingen relschoppers aan. Die gebruiken de protesten als een aanleiding voor geweld en vandalisme. Ook de frustratie vanwege de coronamaatregelen doet het conflict ontsporen.

Koning

In Spanje wordt kritiek op het koningshuis en sympathie voor terreurorganisaties erg serieus genomen. Wie over de schreef gaat, riskeert gevangenisstraffen of forse boetes. Door het politiek geruzie over de onafhankelijkheid van het gebied Catalonië, liggen die zaken immers erg gevoelig. Die regio, met een eigen taal en een eigen regering, voert al lang strijd om zich los te maken van Spanje. Daar wil de nationale regering echter niets van weten.

Op die strenge wetten komt nu veel kritiek op. De actievoerders eisen dat de rapper wordt vrijgelaten en dat de wet herzien wordt. Ook binnen de regering wordt er volop gediscussieerd. Een van de regeringspartijen diende al een wetsvoorstel in waarin smaad aan de kroon en de staatsinstellingen, het beledigen van religieuze gevoelens en het verheerlijken van terrorisme niet langer wettelijk strafbaar zijn.

Foto: Christoph Pleininger, via Wikimedia Commons