Female,Neurologist,Is,Showing,A,Male,Patient,Something,On,AElke dag worden gemiddeld 60 personen in ons land getroffen door een beroerte of trombose. Hoe sneller dokters kunnen ingrijpen, hoe kleiner de gevolgen zijn.

Bij een beroerte of een trombose wordt de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen geblokkeerd. Dat komt omdat een bloedvat verstopt geraakt of openbarst. Bloed is rijk aan zuurstof. Als de hersenen niet genoeg zuurstof krijgen, sterft het hersenweefsel af.

In België krijgen elke dag gemiddeld 60 mensen een beroerte of een trombose. Bij 80 procent van de beroertes gaat het om een geblokkeerde slagader. Dan spreken we van een herseninfarct of trombose. In 20 procent gaat het over een hersenbloeding.

Gevolgen

De gevolgen van een beroerte kunnen groot zijn. Het is in ons land de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en de op één na grootste doodoorzaak. Toch kunnen ernstige gevolgen vermeden worden, als de bloedklonter snel verwijderd kan worden.

Experts waarschuwen daarom deze week – de Week van het Hart – extra voor de symptomen. De Week van het Hart en de sensibiliseringscampagne rond beroertes loopt van 20 tot 26 september.

Symptomen

‘Als onze hersenen schade ondervinden, dan manifesteert zich dat doordat je gezicht scheef gaat staan, één van de mondhoeken afhangt, je niet meer kunt praten, één of meerdere ledematen niet meer functioneren of dat je plots een vlek ziet’, zegt cardioloog Paul Dendale aan VRT NWS.

Als je een van die symptomen bij jezelf of bij iemand anders opmerkt, moet je zo snel mogelijk het noodnummer 112 bellen. ‘Als we er snel bij zijn, kunnen we gelukkig al veel oplossen’, zegt Dendale. ‘Bij een ernstige verlamming word je meteen naar het ziekenhuis gebracht, waar we die klonter oplossen of uit de bloedvaten verwijderen.’

Preventie

Het is goed om de symptomen te herkennen, maar natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Net zoals bij andere hart- en vaatziektes is er ook bij beroertes een verband met de levensstijl. De risicofactoren zijn dezelfde als die van hartinfarcten: roken, gebrek aan beweging, overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk. ‘De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een paar jaar geleden al aangegeven dat met een gezonde levensstijl het aantal hartinfarcten en beroertes met zo’n 80 procent verminderd kan worden’, zegt Dendale.

Foto: Shutterstock