shutterstock_35611453Het nieuwe schooljaar is van start gegaan. Scholen worden steeds digitaler. Maar dat is niet altijd even nuttig, vinden experts.

Maandag 2 september is het nieuwe schooljaar begonnen. Meer dan een miljoen Vlaamse leerlingen keerden na twee maanden vakantie terug naar de klas.

Digitale klaslokalen

Die klassen worden steeds digitaler. In 2018 was er voor een op de twee leerlingen in het secundair onderwijs een pc, laptop of tablet beschikbaar op school. In het lager onderwijs was dat een op de vier leerlingen. Dit schooljaar gaan 15 000 middelbare schoolstudenten aan de slag met hun eigen laptop.

Dat heeft te maken met de nieuwe eindtermen voor het onderwijs. Daarin wordt meer nadruk gelegd op de digitale vaardigheden van leerlingen. Veel scholen zien een eigen laptop als een goed middel om die vaardigheden te verbeteren.

Probleem

Toch is een eigen laptop niet altijd even nuttig op school, vinden experts. Er is weinig materiaal beschikbaar dat specifiek gemaakt is om digitaal mee te werken. Daardoor gebruiken de meeste scholen naast laptops ook gewoon nog papieren hand- en werkboeken. Onderzoek wijst uit dat een handboek lezen op een scherm geen voordeel biedt ten opzichte van een papieren handboek.

Ook geld is een zorg. Een eigen laptop aankopen, is niet voor elk gezin even eenvoudig. ‘Als ouders gevraagd wordt om te investeren in laptops voor leerlingen, is het ook belangrijk dat er een echte meerwaarde is’, zegt professor Fien Depaepe de KU Leuven in De Standaard.

Niet iedereen naar school

Niet alle kinderen en jongeren zijn deze week aan een nieuw schooljaar begonnen. Wereldwijd gaat meer dan de helft van de kinderen op de vlucht niet naar school. Volgens cijfers van de Verenigde Naties gaat het om 3,7 miljoen kinderen. Hoe ouder de kinderen, hoe kleiner de kans dat ze naar school gaan.

Wereldwijd gaat 91 % van de lagere schoolkinderen effectief naar school. Bij vluchtelingen is dat 63 %. Voor jongeren in het secundair onderwijs is dat respectievelijk 84 % en 24 %.

Foto: Shutterstock