shutterstock_1028630260De vraag naar strengere wapenwetten klinkt opnieuw luider nadat een Amerikaanse tiener 17 mensen neerschoot op een middelbare school. Maar de Amerikaanse wapenlobby is machtig.

Bij een schietpartij in een Amerikaanse school in de staat Florida vielen vorige week 17 doden en 14 gewonden. De dader was een 19-jarige ex-leerling van de school, Nicolas Cruz. Hij werd vorig jaar van de school gestuurd. De politie kon de dader een uur na de feiten arresteren.

Wapendiscussie

Het incident zwengelt in de Verenigde Staten opnieuw de discussie over wapenwetgeving aan. De schutter was immers op een legale manier in het bezit geraakt van zijn semi-automatisch wapen, ondanks problematisch gedrag en bekende psychische problemen.

De schietpartij was al de achttiende op een school in 2018 en de achtste waarbij er doden of gewonden vielen. Na zo’n schietpartij wordt vaak opgeroepen om de wapenwet strenger te maken, zodat het moeilijker wordt om een wapen te kopen, zeker voor jongeren en mensen met psychische problemen.

In de VS beroepen wapenliefhebbers zich steevast op het tweede amendement van de grondwet, waarin staat dat de inwoners van het land het recht hebben om wapens te bezitten en te dragen. Bovendien heeft het land een enorm rijke en machtige wapenlobby, de NRA (National Rifle Association). Die geeft onder meer (financiële) steun aan conservatieve politici.

Naar schatting heeft ongeveer 35 % van de Amerikaanse huishoudens een wapen in huis.

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump zoekt de oorzaak bij de psychologische problemen van de schutter en vindt dat de gebeurtenis de VS ertoe moet aanzetten om ‘de moeilijke kwestie van mentale gezondheid aan te pakken.’ Aanvankelijk ging president Trump dan ook niet in op de kritiek op de wapenwetgeving. Maar later liet hij weten dat hij wel te vinden is voor een strenger systeem om te controleren wie een wapenvergunning krijgt.

Hij geeft ook een veeg uit de pan aan de FBI, die toegaf dat ze vorige maand een tip ontving over het verdachte gedrag van de schutter: ‘Het is erg bedroevend dat de FBI alle – maar dan ook echt alle – signalen heeft gemist die ze werden toegestuurd over de schoolschutter in Florida. Dit is niet aanvaardbaar.’

In 2012 stelde Trumps voorganger Barack Obama een wet op die ervoor zorgde dat mensen met zware psychische problemen moeilijker een vuurwapen konden aanschaffen. Maar die wet werd door Trump vorig jaar ongedaan gemaakt.

Columbine 

De VS heeft een lange ‘traditie’ van dodelijke schietpartijen op scholen. In 1999 vond een schietpartij plaats in een middelbare school in de stad Columbine in Colorado. Twee scholieren doodden er toen 13 personen, de dodelijkste schietpartij van dat moment. Vandaag staat de aanslag op de school niet meer in de top tien.

Ook na de schietpartij op de basisschool Sandy Hook in 2012 werd er aangedrongen op een verstrenging van de wapenwet. Toen vielen er 26 doden, onder wie 20 jonge kinderen.

Foto: Shutterstock