12 Aug 2012, UK --- ITAR-TASS: LONDON, GREAT BRITAIN. AUGUST 12, 2012. Gold medallist Russia's Mariya Savinova (R), bronze medallist Russia's Ekaterina Poistogova celebrate their medals in the women's 800m final at the London 2012 Olympic Games. (Photo ITAR-TASS/ Valery Sharifulin) --- Image by © Sharifulin Valery/ITAR-TASS Photo/Corbis

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft alle Russische atleten geschorst. Die beslissing is het gevolg van een rapport over massaal dopinggebruik in Rusland.

De bal ging aan het rollen na een onderzoek van WADA, een organisatie die wereldwijd dopinggebruik opspoort. Volgens het WADA-rapport hebben de Russische atleten jarenlang doping gebruikt met medeweten van hun eigen officials.

De Russische atletiekbond zou zijn leden telkens gewaarschuwd hebben wanneer er een grote dopingcontrole op komst was. Ook zouden de Russen bij de voorbereiding van de Olympische Spelen in 2012 gesjoemeld hebben met bloedstalen.

Gestraft

Aanvankelijk deed de Russische president Poetin het rapport af als onzin. Inmiddels draait de Russische overheid bij. ‘De verantwoordelijken in het dopingschandaal zullen gestraft worden’, zegt Vitali Mutko, de Russische minister van Sport.

Medailles

De IAAF heeft desalniettemin beslist om de Russische atletiekbond tijdelijk, maar met onmiddellijke ingang te schorsen. ‘Het is nu aan Rusland om te tonen dat het ook anders kan’, zegt IAAF-voorzitter Sebastian Coe.

De dopingbestrijders van WADA willen nog een stapje verder gaan. Ze eisen dat Mariya Savinova en Ekaterina Poistogova (foto), twee Russinnen die goud en brons behaalden op de vorige Spelen, hun medaille inleveren en levenslang geschorst worden.

Ongelegen

Hoelang de Russische atleten geschorst blijven, is niet duidelijk. Volgend jaar worden nieuwe Olympische Spelen georganiseerd in Rio de Janeiro. Voor Rusland komt de schorsing dan ook heel ongelegen.

Hellebaut

Rusland behaalde op de Olympische Spelen in 2012 maar liefst acht gouden, vier zilveren en vijf bronzen medailles. Alleen de Verenigde Staten deden het beter. Sommigen vragen zich nu af met hoeveel van die podiumplaatsen doping gemoeid was.

Zonder Russische tegenstanders zou bijvoorbeeld onze landgenote Tia Hellebaut een bronzen medaille in het hoogspringen hebben gehaald. Nu eindigde ze als vijfde.

Bron foto: Corbis