©iStock

©iStock

Na vele tegenslagen wil het Russische leger succes boeken in de Oost-Oekraïense regio Donbas. Het veroveren van de belangrijke havenstad Marioepol is cruciaal, maar de Oekraïense troepen willen die niet zomaar opgeven.

 

 

Zondagnacht is het Russische leger een nieuw groots offensief begonnen. Over heel Oekraïne voerde het raketaanvallen uit op in totaal 315 doelwitten. Bedoeling was om de belangrijkste commandoposten, brandstofopslagplaatsen en wapendepots van de Oekraïense troepen te vernietigen. Niettemin vielen er bij de aanvallen volgens de Oekraïense overheid ook burgerslachtoffers, onder meer in de westelijke stad Lviv.

Gezonken schip

Al waren er bombardementen over heel het grondgebied van Oekraïne, het is duidelijk dat de belangrijkste strijd van het Russische leger zich nu concentreert op het oosten van het land. Steden als Charkov, Izjoem, Barvinkove en Hoeljajpole werden er zwaar gebombardeerd. De Russische president Vladimir Poetin zet alles op de verovering van de oostelijke regio Donbas, die een grote Russisch sprekende bevolking kent.

Poetin snakt naar een overwinning na vele tegenslagen. Het dieptepunt was de in de Zwarte Zee gezonken Moskva, het belangrijkste oorlogsschip van de Russen. De Russische legerleiding wilde niet toegeven dat het getroffen was door Oekraïense antischeepsraketten, maar hield het vaag bij een uitgebroken brand. Een enorme klap was het verlies van het vlaggenschip hoe dan ook.

Verschanst in staalfabriek

Alleen de inname van de havenstad Cherson is tot nog toe een succes voor de Russen te noemen. Rusland hoopte dat snel ook Marioepol zou vallen, maar daar weigert een groep Oekraïense militairen zich over te geven. Samen met naar schatting duizenden inwoners houden deze soldaten zich schuil in ondergrondse gangen van de staalfabriek Azovstal.

Verbinding

Voor de Russen is het cruciaal om controle te krijgen over Marioepol. Deze havenstad is zo’n tien kilometer verwijderd van gebieden die bezet worden door de pro-Russische separatisten. Neemt Rusland Marioepol in, dan kan het van daaruit een directe verbinding leggen met de Krim, het zuidelijke schiereiland dat al sinds 2014 in Russische handen is.

Commandocentrum

Ook voor Oekraïne is Marioepol van groot strategisch belang. Als grootste zeehaven is de stad het kloppende hart van de Oekraïense economie. Bovendien is daar het commandocentrum voor de Oekraïense troepen gevestigd. Het regelt de verdeling van voedsel en wapens onder de strijdkrachten. Om die reden wil het leger Marioepol tegen geen enkele prijs opgeven.

Sancties voelbaar

De Amerikaanse krant The New York Times wijst erop dat de timing van het nieuwe zware offensief van Rusland geen toeval is. Er zijn tekenen merkbaar dat de internationale sancties tegen Rusland de economie van het land stilaan begint te wurgen. De burgemeester van Moskou waarschuwt dat alleen al in de hoofdstad 200.000 mensen hun job dreigen te verliezen. Ook liet het hoofd van de centrale bank weten dat de gevolgen van het isolement van Rusland erg voelbaar worden.