BELGAIMAGE-136582449Het Wereldkampioenschap voetbal komt dichterbij en dus zijn de Rode Duivels in volle voorbereiding. Maandag maakte bondscoach Martinez zijn definitieve selectie bekend.

Van 14 juni tot 15 juli vindt in Rusland het Wereldkampioenschap voetbal plaats. Dat toernooi wordt elke vier jaar georganiseerd. De Rode Duivels konden zich opnieuw kwalificeren en maken zich klaar voor een spannende strijd.

Selectie

Maandag maakte bondscoach Roberto Martinez de definitieve selectie van 23 namen bekend. Daar was eerder al een hoop heisa over, toen duidelijk werd dat Radja Nainggolan niet mee naar Rusland zou mogen. Het ging om een tactische beslissing, verklaarde de bondscoach, die zijn keuze verdedigde als nodig voor ‘de juiste balans in het team’.

Maar veel fans en voetbalkenners reageerden teleurgesteld en boos. Ook bij het WK in 2014 viel de middenvelder van A.S. Roma al uit de boot. Nainggolan maakte na het nieuws bekend dat hij zou stoppen als Rode Duivel. Andere uitvallers die nog wel in de voorselectie zaten, zijn Christian Benteke, Jordan Lukaku, Christian Kabasele en vierde doelman Matz Sels.

Werk aan de winkel

Dat ons nationale elftal nog wat oefenwerk voor de boeg heeft, bleek uit de lauwe oefenwedstrijd tegen regerend Europees kampioen Portugal. De Duivels lieten in die match vooral Portugal het initiatief nemen, maar ook de Portugezen – zonder sterspeler Cristiano Ronaldo – kregen de bal niet in het doel. De wedstrijd eindigde met een 0-0-gelijkspel.

De vriendschappelijke interland had vooral voor kapitein Vincent Kompany lastige gevolgen. Hij moest in de tweede helft het veld verlaten met een liesblessure. Daarmee komt mogelijk zijn WK in het gedrang. Als Kompany niet tijdig fit geraakt, maakt Laurent Ciman als reservespeler deel uit van de WK-selectie. De Belgen spelen nog twee oefenduels voor de start van het WK: tegen Egypte (op 6 juni) en tegen Costa Rica (op 11 juni).

Eerste tegenstanders

Eind vorig jaar werd al bekend gemaakt wie de eerste tegenstanders van de Duivels zullen zijn. In de groepsfase van het WK nemen ze het op tegen Panama (18 juni), Tunesië (23 juni) en Engeland (28 juni). Wie tijdens die groepsfase op de eerste of tweede plaats eindigt in zijn poule, gaat door naar de volgende ronde.

Moeilijker zou het weleens kunnen worden wanneer de Rode Duivels zouden doorstoten tot de kwartfinales. Tenzij er een grote verrassing uit de bus valt, staan ze dan tegenover Duitsland of Brazilië, twee van de favorieten voor de eindoverwinning.

Foto: Belga Image