©Belgaimage

©Belgaimage

Op indrukwekkende wijze won Remco Evenepoel, amper 22, Luik-Bastenaken-Luik. Zo haalt hij zijn eerste ‘monument’ binnen, een van de vijf allergrootste wielerklassiekers.

 

Op ongeveer 30 kilometer van de finish sprong Remco Evenepoel zondag weg van de groep met favorieten. Hij versnelde op La Redoute, een van de belangrijkste hellingen in de Waalse klimkoers. Tot op de meet behield hij een voorsprong van 48 seconden op de achtervolgers.

Droomkoers

Na afloop kon de renner uit Schepdaal zelf moeilijk geloven dat hij deze loodzware wedstrijd van bijna 260 kilometer lang had gewonnen. ‘Dit is mijn droomkoers, de wedstrijd die ik ooit in mijn leven ooit eens wilde winnen. Dat het al bij mijn eerste deelname lukt, voelt onwezenlijk’, vertelde hij aan de sportjournalisten.

Terug na zware val

Dat Evenepoel hier en nu zijn beste vorm heeft teruggevonden doet hem enorm veel deugd. Na zijn zware val in de Ronde van Lombardije, op 15 augustus 2020, beleefde hij immers moeilijke tijden. Met soms ups, maar vooral veel downs. ‘Het was mentaal lastig om mezelf altijd te motiveren om op de fiets te kruipen. Voor de crash leek het alsof alles vanzelf ging. Ik moest geduld oefenen en vooral hard werken tot de beste Remco terug was. Je mag nog zo getalenteerd zijn, zonder wilskracht en zonder de drang om jezelf elke dag te blijven verbeteren, kom je er niet.’

Steun van team

In die moeilijke periode kon Evenepoel op alle steun rekenen van zijn ploeg Quick Step – Alpha Vinyl. Ook al kwam er soms kritiek, zijn team – manager Patrick Lefevere voorop – bleef hem verdedigen.

De zege maakte het tot nu toe tegenvallende klassieke voorjaar van Quick Step – Alpha Vinyl helemaal goed. Het team kende, onder meer door heel veel pech, geen successen in de voorgaande lenteklassiekers.

Belgisch podium

Na de vierende Evenepoel sprintte de achtervolgende groep in Luik voor de ereplaatsen. Met Quinten Hermans als tweede en Wout van Aert als derde kleurde het podium volledig Belgisch. Dat was al van 1976 geleden, en in die tijd was het peloton nog een pak minder internationaal dan nu.

Geslaagd voorjaar

Voor de Belgen werd het een meer dan geslaagde klassieke lente. In de elf eendagswedstrijden van de WorldTour – de hoogste categorie van wielerwedstrijden – presteerden onze landgenoten het best. Van de toptienplaatsen ging bijna een kwart (29) naar ons land. Dat is aanzienlijk meer dan de daarop volgende landen Frankrijk (18), Nederland (10), Slovenië (10) en Denemarken (9).

De klassieke zege van Evenepoel in Luik-Bastenaken-Luik was de vijfde Belgische van het seizoen. Eerder gingen de Omloop Het Nieuwsblad en de E3 Classic naar Wout van Aert, de Classic Brugge-De Panne naar Tim Merlier en de Waalse Pijl naar Dylan Teuns.