©Soudal Quick-Step

©Soudal Quick-Step

Remco Evenepoel won op een fenomenale manier de klimklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Daarmee zet hij een punt achter een wielervoorjaar dat voor heel wat spektakel zorgde.

Indrukwekkend en autoritair. Zo omschrijven zowat alle sportjournalisten de manier waarop Remco Evenepoel voor het tweede jaar op rij de klimklassieker Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam schreef.

Vol vertrouwen na drie weken hoogtestage op Tenerife zei de wereldkampioen voor de start dat hij absoluut het zegegebaar in zijn regenboogtrui wilde maken. Schijnbaar moeiteloos voerde de wereldkampioen zijn plan uit.

Eerst liet hij zijn ploeg een moordend tempo aanhouden om daarna, bij de beklimming van La Redoute, zelf te versnellen. Tom Pidcock spartelde nog een kilometer tegen, maar moest zich dan ook gewonnen geven. De Brit werd uiteindelijk tweede, met meer dan een minuut achterstand op Evenepoel.

Geen titanenduel

Iedereen had gehoopt op een duel tussen de wereldkampioen en Tadej Pogacar. De Sloveense veelwinnaar viel jammer genoeg letterlijk weg. Door een put in het wegdek ging hij tegen de grond en liep hij breukjes aan hand en pols op.

Dat doet uiteraard niets af aan de prestatie van Evenepoel. Dat belooft overigens veel goeds voor het hoofddoel van Evenepoel: de eindzege in de Ronde van Italië. Die Giro gaat op zaterdag 6 mei van start.

Nooit gezien

Met Luik-Bastenaken-Luik is de laatste voorjaarklassieker gereden. Tv-commentator José De Cauwer looft de spektakelrijke koersen die de lente heeft gebracht. ‘Ik zit al vijftig jaar in de profwielrennerij en ik heb dit soort wielrennen nooit eerder gezien’, stelt hij.

In zijn analyse op Sporza zegt radioverslaggever Christophe Vandegoor dat de toppers het voorjaar hebben gedomineerd. Tot voor Luik-Bastenaken-Luik verdeelden Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar en Wout van Aert de klassiekers onder elkaar. ‘Enkel wat kruimels liet ze voor de concurrentie over’, oordeelt Vandegoor. Zo kon Christophe Laporte van de ploeg Jumbo-Visma Gent-Wevelgem winnen, omdat hij de zege cadeau kreeg van zijn kopman Van Aert.

Voor Vandegoor is Pogacar dé man van het voorjaar. ‘Wat hij doet, is een godsgeschenk voor het wielrennen. Als ronderenner haalt hij zijn neus niet op voor Vlaamse kasseiklassiekers als de E3 Saxo Classic en de Ronde van Vlaanderen, terwijl vorige generaties dat wél deden.’

Demi en Lotte

Je zou kunnen stellen dat Demi Vollering de tegenhanger van Tadej Pogacar bij de vrouwen was. In zeven van de acht koersen die ze reed, eindigde de Nederlandse eerste of tweede.

Haar ploeggenote Lotte Kopecky moest wel niet echt onderdoen voor haar. De Belgische topper won de Omloop Het Nieuwsblad, Nokere Koerse en de Ronde van Vlaanderen. In de Strade Bianche en de Amstel Gold Race finishte ze als tweede, na … Demi Vollering.