IBELGAIMAGE-141772881n Jemen lijden meer dan 17 miljoen mensen honger. Het gewapende conflict in het gebied zorgt ervoor dat weinig voedsel de bevolking bereikt.

Jemen is een land in het Midden-Oosten, in het zuiden van het Arabische schiereiland. In het land is al jaren veel geweld. Sinds 2004 is er een conflict tussen de leiders van het land en een groep rebellen, de zogenaamde Houthi’s. De burgeroorlog barstte los in 2015, toen Saudi-Arabië gebieden die door Houthi-groepen veroverd waren te bombarderen. Saudi’s zijn immers, net als het grootste deel van de bevolking in Jemen, soennitisch. De Houthi’s daarentegen zijn sjiitisch. Zij krijgen steun van Iran, dat ook sjiitisch is. De soennieten en de sjiieten zijn twee groepen binnen de islam. Ze hebben vaak gewelddadige conflicten met elkaar.

Buitenlandse import

Jemen heeft weinig eigen landbouwproducten. Voor voedsel is de bevolking dus erg afhankelijk van buitenlandse invoer. Die invoer van voedingsproducten gebeurt voornamelijk via havens. Maar de belangrijkste haven van het land, in Hodeida, ligt in een gebied dat veroverd werd door de Houthi’s. Met als gevolg dat die geregeld een doelwit is van de bombardementen van de Saudi’s.

Risico

Het is dus erg onveilig om in de haven aan te meren. Privé-organisaties durven het risico niet meer te nemen. Voor de invoer van voedsel zijn de Jemenieten dus afhankelijk van internationale hulporganisaties. Maar die hebben vaak moeite om de haven te bereiken. En ook binnen het land is transport moeilijk. Veel wegen zijn vernield.

Honger

De onzekere bevoorrading zorgt ervoor dat de bevolking van Jemen honger lijdt. Maar liefst 17 miljoen mensen dreigen er te sterven als gevolg van een tekort aan voedsel, waarschuwen de Verenigde Naties. Dat is meer dan de helft van de bevolking (28 miljoen).

Bovendien geeft de moeilijke invoer van medicatie ziektes die te vermijden zijn vrij spel. De ondervoeding zorgt ook voor minder weerstand, en dus voor snellere besmetting.

Weinig aandacht

Ondanks de omvang van de ramp, is er wereldwijd weinig aandacht voor de situatie in Jemen. Het is erg moeilijk voor journalisten om het land binnen te geraken. Daardoor bereiken weinig verhalen uit het gebied de buitenwereld.

Vorige week ging een foto van een uitgemergelde 7-jarig meisje, Amal Hussein, de wereld rond. Het meisje overleed iets later in een vluchtelingenkamp.

Foto: Belga Image