belgaimage-153265380-fullDe Belgische prinses Elisabeth wordt 18 jaar. Als troonopvolgster kan ze in principe vanaf die leeftijd koningin worden. Maar daar is voorlopig nog geen sprake van.

Op 25 oktober wordt prinses Elisabeth 18 jaar. In theorie wordt het vanaf die leeftijd mogelijk voor haar om koningin te worden. Voor haar verjaardag organiseert het koningshuis een officiële ceremonie. Daarop wordt de volledige koninklijke familie uitgenodigd, maar ook tachtig jongeren die net als Elisabeth geboren zijn in 2001.

Brief

Die jongeren schreven op vraag van het paleis elk een brief naar de kroonprinses. Daarin moesten ze in twintig regels twee wensen meegeven: eentje voor Elisabeth als volgend staatshoofd en eentje voor de toekomst van België en de wereld. Ze moesten ook schrijven hoe ze hun eigen toekomst zien. De 18-jarigen werden gekozen op basis van hun woonplaatsen, zodat alle provincies evenredig vertegenwoordigd zijn. Elisabeth zal de brieven lezen en erop reageren.

Troonopvolging

Voorlopig is er nog geen sprake van een troonopvolging. Koning Filip nam zelf pas de fakkel van zijn vader, koning Albert II, over in 2013. Maar als toekomstige koningin werd prinses Elisabeth wel meer klaargestoomd als publiek figuur dan haar broers en zus. Zo moest ze al op jonge leeftijd aanwezig zijn en speechen op officiële openingen en herdenkingen, of haar vader en moeder vergezellen op missies.

In juni ging ze voor het eerst op buitenlandse missie naar Kenia. Ze bezocht er onder meer een vluchtelingenkamp en stond er ook voor de eerste keer de pers te woord.

Toch blijft Elisabeth voorlopig grotendeels gespaard van publieke en officiële verplichtingen. Tijdens het schooljaar is ze zelfs niet in het land. Ze verblijft in Wales, waar ze naar school gaat. Vermoedelijk volgen na dit jaar nog hogere studies, maar wat de prinses zal studeren is nog niet bekend.

Elisabeth heeft vanaf haar 18e verjaardag ook recht op een koninklijke dotatie. Dat is een bedrag dat jaarlijks aan bepaalde leden van de koninklijke familie wordt uitbetaald door de staat. Maar die neemt ze voorlopig niet aan. Aan zo’n dotatie hangen immers ook verplichtingen vast, zoals het organiseren van activiteiten, een officiële agenda en verslaggeving aan het parlement.

Postzegel

Naar aanleiding van haar 18e verjaardag krijgt prinses Elisabeth een eigen postzegel. Die zal vanaf 25 oktober beschikbaar zijn. De foto op de zegel werd genomen door haar vader, koning Filip, in de tuin van het kasteel van Laken. Op haar eerste verjaardag prijkte de prinses ook al eens op een Belgische postzegel.

Foto: Belga Image