Almaty,/,Kazakhstan,-,06.06.2020,:,Protests,During,The,Quarantine.In de Centraal-Aziatische republiek Kazachstan is de rust weergekeerd. Bijna een week lang waren er hevige protesten, waarbij 164 doden vielen.

 

Op 2 januari stak er hevig protest op in de straten van Almaty, de economische hoofdstad van Kazachstan. De eerste dagen klaagden de demonstranten de hoge brandstofprijzen aan. Daarna begon hun woede zich algemener tegen de corruptie in het land te richten. Voor president Kassym-Zjomart Tokajev was dat het signaal om harder op te treden tegen wat hij ‘terroristen, bandieten en moordenaars’ noemde.

De president gaf openlijk het bevel om op de betogers te schieten. Het leger trok er zelfs ’s nachts op uit om tegenstanders uit te schakelen. Om de organisatie van de protestbeweging te bemoeilijken, legde de overheid het internet plat. Bovendien riep Tokajev de hulp in van Russische troepen om belangrijke gebouwen te bewaken.

Zonder voedsel

Sinds het voorbije weekend is de situatie in Kazachstan opnieuw onder controle. Winkels en supermarkten in Almaty konden opnieuw de deuren openen. Dat was geen moment te vroeg, want vele inwoners gaven aan zonder voedsel te zitten. Politie- en pantservoertuigen bleven wegen blokkeren om de vrede en de orde te bewaren. Intussen werd de balans opgemaakt van bijna een week onlusten. In totaal zijn 5 800 mensen opgepakt omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij het protest. Tijdens de manifestaties zijn liefst 164 doden gevallen.

Poging tot staatsgreep

President Kassym-Zjomart Tokajev zegt nu dat hij een poging tot staatsgreep heeft kunnen verijdelen. Hij beweert zelfs dat er plannen waren om de presidentiële residentie in Almaty aan te vallen. Tokajev liet Karim Masimov, tot voor kort hoofd van de interne inlichtingendienst, arresteren op beschuldiging van verraad. Volgens de president mengden zich ook buitenlanders in de protestbeweging, al kon hij daar geen concrete bewijzen voor op tafel leggen.

Derde front

Door te spreken over buitenlandse dreiging kon Tokajev de hulp vragen van de Russische president Vladimir Poetin. Kazachstan heeft een verdrag afgesloten met een aantal andere landen in de regio, waaronder Rusland, om elkaar in zulke gevallen te helpen.

Het is de derde keer in korte tijd dat Poetin troepen stuurt naar zijn buurlanden. Dat gebeurde eerder al met Wit-Rusland en Oekraïne. Daarmee wil Poetin vooral de Europese Unie en de Verenigde Staten duidelijk maken dat ze zich best niet moeien in landen waarmee Rusland een sterke band heeft.

Almaty / Kazakhstan - 06.06.2020 : Protests during the quarantine. Police detain protesting citizens.

©Shutterstock