©Belgaimage

©Belgaimage

In één week tijd won zangeres en actrice Pommelien Thijs twee Gouden K’s (Ketnetprijzen) en drie MIA’s. Ze is een opvallende persoonlijkheid, die niet om een statement verlegen is.

Het meest in het oog springende resultaat op de MIA’s, de prijzen van de Belgische muziekindustrie, waren de drie trofeeën die Pommelien Thijs mee naar huis nam. Ze eindigde eerste in de categorieën ‘Doorbraak’ en ‘Solo vrouw’, én won de ‘Hit van het jaar 2022’ met haar single Ongewoon. Ook Stromae sleepte drie prijzen in de wacht, voor ‘Auteur/componist’, ‘Live-act’ en ‘Videoclip’. De Brusselaar heeft nu in totaal al 20 MIA’s in zijn kast staan, een absoluut record.

Camille, net als Pommelien Thijs een product van de Ketnet-serie #LikeMe, mocht ook evenmin klagen. Zij ontving twee trofeeën, die voor ‘Nederlandstalig’ en ‘Pop’. Het eerder alternatieve duo Charlotte Adigéry & Bolis Popul sloeg eveneens een dubbele slag met prijzen in de categorieën ‘Producer’ en ‘Artwork’.

Creatief met zonnebloemen

Pommelien Thijs heeft met Camille gemeen dat ze op artistiek vlak de touwtjes strak in eigen hand houdt. Ze heeft een grote creatieve inbreng in haar nummers en videoclips. Ook ontwerpt en maakt ze haar kostuums zelf.

Zo ook de blouse met zonnebloemen die ze had aangetrokken voor de uitreiking van de MIA’s. Eerst wilde ze gedroogde bloemen gebruiken, maar die bleken te fragiel. ‘In de plaats daarvan werden het 70 verse zonnebloemen. Mijn projectmanager en ik hebben er de avond voordien vijf uur aan gewerkt’, doet ze haar verhaal in Het Laatste Nieuws.

Coming-out

In de clip van Ongewoon deed Thijs haar publieke coming-out. Door in de video vurig te zoenen met Studio Brussel-presentatrice en socialemediaster Flo Windey, maakte ze duidelijk dat ze ook op meisjes valt.

Het was zeker niet haar bedoeling om een groot statement voor de holebigemeenschap te maken, vertelt ze in Het Laatste Nieuws. Al deden de reacties van meisjes die er zich in herkenden wel deugd. ‘Weet je, tijdens de coronapandemie heb ik even een inzinking gehad. In de zorg waren mensen levens aan het redden en ik sta op een podium te springen. Dat voelde heel fout. Wat kan ik doen om mensen te helpen? Toen Ongewoon uitkwam, kreeg ik heel wat persoonlijke verhalen te horen. Plots voelde ik dat ik ergens wél een verschil kon maken voor sommige mensen.’

Studies stopgezet

De zangeres en actrice heeft een paar jaar geleden haar studies biologie gedwongen stopgezet. Door het overrompelende succes van #LikeMe en van haar eerste hit Nu wij niet meer praten – een duet met de Nederlandse zanger Jaap Reesema – kon ze niet anders dan alles op haar artistieke carrière te zetten.

Dit jaar haar studies weer oppikken, zit er niet meteen in. Ze wil in 2023 haar eerste album uitbrengen. In het voorjaar zal ze ook te zien zijn in Knokke Off, een fictiereeks op Netflix over jonge twintigers op zoek naar vriendschap, liefde en zichzelf.

Kastaars!

Het voorbije weekend werden ook de Kastaars! uitgedeeld, de nieuwe mediaprijzen waarvoor DPG Media (VTM), VRT en Play Media de handen in elkaar slaan.

Grote slokop daar was Play 4.  De zender viel in de prijzen in de categorieën ‘Tv-programma’ (De Mol), ‘Fictie’ (Nonkels), ‘Mediamoment’ (Philippe die op eigen vraag De Mol verliet) en ‘Mediapersoonlijkheid’ (James Cooke). De beste in ‘Online videoreeks’ was Average Rob. Gloria Monserez werd gebombardeerd tot ‘Doorbraak van het jaar’. Bart Peeters kreeg de ‘Carrièreprijs’.