shutterstock_1294317811Steeds meer inwoners van Venezuela willen de huidige president Nicolás Maduro zien verdwijnen. Maar die is niet van plan om op te stappen.

Venezuela maakt al jaren een grote crisis door. Er is een tekort aan voedsel, medicijnen en andere levensmiddelen. De lokale munt is amper nog iets waard. Volgens de VN zijn ongeveer 3 miljoen Venezolanen de laatste jaren gevlucht. Veel critici stellen Maduro verantwoordelijk voor de problemen van het land.

Maduro

In mei 2018 vonden er verkiezingen plaats in Venezuela. President Nicolás Maduro werd toen opnieuw verkozen. Maar de verkiezing kreeg veel kritiek. Verschillende kandidaten van andere partijen kregen niet de kans om zich kandidaat te stellen. Enkelen zaten op dat moment zelfs in de gevangenis of waren uit het land gevlucht uit vrees voor vervolging. Zij gingen, net als veel buitenlandse regeringen, niet akkoord met de uitslag van de verkiezingen.

Guaidó

Maduro’s tweede termijn als president ging van start op 10 januari. Dat blies nieuw leven in de protestacties tegen de president. Op 23 januari riep Juan Guaidó, de voorzitter van het parlement, zich uit als interim-president. Verschillende landen, zoals Brazilië en de VS, verklaarden hun steun aan Guaidó. Maduro aanvaardde de verklaring van Guaidó uiteraard niet en verklaarde dat hij president zou blijven. Hij verbrak ook onmiddellijk alle diplomatieke relaties met de VS.

Verschillende Europese landen, waaronder ook België, gaven Maduro de opdracht om nieuwe verkiezingen te organiseren. Anders zouden ook zij Guaidó als president erkennen. Maar Maduro weigert nieuwe presidentsverkiezingen te houden. Nieuwe parlementsverkiezingen zijn voor hem wel een optie. Maar daar heeft Maduro op dit moment ook niet de macht. Die verkiezingen zouden dus weinig verschil maken.

Leger

Veel zal in de toekomst afhangen van de kant die het leger kiest. Tot nu toe hebben de meeste generaals zich steeds aan de zijde van Maduro geschaard, in ruil voor loonsverhogingen en promoties voor wie hem steunde. Maar ook in het leger lijkt de steun voor Guaidó aan te zwellen.
Juan Guaidó heeft de bevolking ook opgeroepen om te blijven protesteren.

Foto: Shutterstock