shutterstock_455610352 kopieWie dacht dat de Pokémongekte na de zomervakantie zou overwaaien, heeft het mis. In veel scholen gaat de jacht verder op de speelplaats.

Je kon de voorbije maanden niet om Pokémon Go heen. Voor wie deze zomer op een andere planeet heeft vertoefd: Pokémons zijn virtuele wezentjes die je met je smartphone kunt opsporen. Vangen doe je ze met zogenaamde Pokéballs. Zodra je zo’n Pokémon gevangen hebt, kun je hem trainen en er gevechten mee winnen.

Overlast

Het spelletje bleek al gauw verslavend te zijn. In Antwerpen raakte het verkeer strop nadat een winkelstraat overspoeld werd door Pokémonjagers.

Even buiten de stad, in het havendorpje Lillo, troepen elke avond honderden mensen samen om hun favoriete spelletje te spelen. De inwoners van Lillo smeekten hun burgemeester om de overlast te stoppen.

Speelplaats

Nu het nieuwe schooljaar van start is gegaan, zitten veel schooldirecties met de handen in het haar. Heeft het zin om smartphones te verbieden op de speelplaats?

De Gentse onderwijsdeskundige Jeroen Bourgonjon vindt een verbod niet zinvol. ‘Veel leerlingen, toch zeker in het middelbaar, hebben een gsm op zak’, zegt Bourgonjon. ‘Waarom zouden ze die dan niet gebruiken op school? Je kunt games zelfs een plaats geven in de lessen.’


Goudmijn

Hoewel je Pokémon Go gratis kunt spelen, is het spelletje een echte goudmijn voor de bedrijven die erachter zitten. De game werd ontwikkeld door Niantic, een Amerikaans bedrijf dat samenwerkt met Google. De Japanse gameproducent Nintendo bracht het spel op de markt.

In de eerste plaats kunnen gebruikers online allerlei opties kopen. Een Pokéball kost bijna niks. Maar met miljoenen Pokémonjagers wereldwijd loopt dat bedrag flink op.

Winkels en cafés

Maar er is nog een manier waarop de game-industrie flink geld verdient aan de Pokémonhype. Vaak kun je op virtuele wezentjes jagen in winkels, cafés of speeltuinen.

De eigenaar van een winkel kan – in ruil voor geld – vragen aan Niantic of het bedrijf enkele Pokémons op zijn adres kan droppen. Op die manier krijgt hij meer volk over de vloer. En de kans is groot dat de Pokémonjagers blijven hangen en iets kopen.

Bron foto: Shutterstock