shutterstock_1043428480Russisch president Poetin wint de verkiezingen met zijn beste resultaat tot nu toe. Daarmee wordt hij de langst regerende leider van Rusland, met uitzondering van Stalin.

De Russische president Vladimir Poetin volgt zichzelf op als leider van het land. Met een kiesresultaat van ongeveer 76 % behaalt hij bovendien zijn beste resultaat tot nu toe. De communistische partij, met nieuwe leider Pavel Groedinin, strandde op de tweede plaats met 12,5 % van de stemmen.

Geschiedenis

Vladimir Poetin behaalde zijn eerste verkiezingsoverwinning in 2000, op 47-jarige leeftijd. Hij was toen net eerste minister en volgde president Jeltsin op. In 2004 werd Poetin herverkozen. De wet verbiedt dat iemand drie keer op rij president kan worden. Daarom werd zijn voormalig premier Medvedev president in 2007. Hij stelde Poetin aan als eerste minister.

Achter de schermen hield Poetin de touwtjes stevig in handen. Het was dan ook weinig verrassend dat hij zich in 2012 opnieuw kandidaat stelde voor het presidentschap. In dat jaar werd ook de ambtstermijn verlengd tot zes jaar. Zo lang blijft Poetin na zijn huidige overwinning dus nog minstens op post. Daarmee wordt hij de langst regerende leider van Rusland, met uitzondering van dictator Stalin. In 2024 mag hij zich normaal niet opnieuw kandidaat stellen.

Populariteit

Maar waarom is de Russische president zo populair in eigen land? Experts vermoeden dat de Russen Poetin dankbaar zijn voor de stabiliteit die hij bracht na de woelige jaren 90. Toen viel de Sovjet-Unie uiteen en heerste er een grote economische crisis in het land. Ook het krachtige buitenlandbeleid van de Russische leider valt er in goede aarde. Onder leiding van Poetin veroverde Rusland bijvoorbeeld de Krim terug van Oekraïne en steunt het land in Syrië het regime van Assad.

Bovendien is de vrijheid van meningsuiting in het land beperkt. De Russen krijgen op televisie zelden kritiek op hun president te horen. Kritische media worden steevast de mond gesnoerd. Dat maakt het ook voor andere kandidaten moeilijk om campagne te voeren.

Geen verrassing

Dat Poetin opnieuw de verkiezingen zou winnen, was dan ook voor niemand een verrassing. Ongeveer 60 % van de Russen ging naar de stembus, ondanks grote campagnes van de regering om mensen tot in het stemlokaal te krijgen. Dat is een pak minder dan de 70 % opkomst waar Moskou oorspronkelijk op mikte, en ook minder dan de vorige verkiezingen. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten daagde in 2016 nog geen 55 procent van de kiezers op om te stemmen. Al ging het daar wel om het laagste opkomstcijfer in twee decennia.

Internationaal

De Russische president mag dan een ongeziene populariteit kennen in eigen land, met verschillende wereldleiders botert het minder goed. Zo werd Moskou door zowel Duitsland, de VS en Groot-Brittannië beschuldigd van afluisterpraktijken en bemoeienissen met de verkiezingen in die landen.

Bovendien kreeg de relatie met het Verenigd Koninkrijk recent nog een stevige deuk nadat de Russische ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter op Engelse bodem vergiftigd werden. Skripal werkte vroeger bij de Russische veiligheidsdienst, maar speelde info door aan de Britse inlichtingendienst. De Britten vermoeden dan ook dat Moskou verantwoordelijk is voor de vergiftiging. Daar wordt echter alles ontkend.

Foto: Shutterstock