14c9cd36-e786-11ea-9d63-16899d59946eJozef Chovanec overleed nadat hij in de luchthaven van Charleroi hardhandig in bedwang was gehouden door de politie. Pas na meer dan twee jaar komt de zaak in de aandacht.

In februari 2018 stierf Jozef Chovanec, een 38-jarige Slovaakse man, na een arrestatie op de luchthaven van Charleroi. Hij werd er aangehouden omdat hij het vliegtuig wilde opstappen zonder zijn ticket te laten zien aan een stewardess. Nochtans had Chovanec een geldig ticket bij zich en reisde hij geregeld tussen België en Slovakije.

Bewakingsbeelden

Op de bewakingsbeelden vertoont Chovanec eigenaardig gedrag. Hij doet zijn kleren aan en uit, en bonkt met zijn hoofd tegen de deur van de cel. De vrouw van Chovanec denkt dat haar man een soort psychose heeft gekregen.

Daarop wordt Chovanec door zeker zes agenten in bedwang gehouden. Eén van de agenten zit minutenlang op de romp van de man. Zijn hoofd wordt afgedekt met een deken. Op de beelden lijkt het er vrolijk aan toe te gaan. De agenten lachen. Eén van hen brengt een Hitlergroet uit aan mensen buiten beeld.

Ambulanciers dienen de man uiteindelijk een kalmeringsmiddel toe. Als blijkt dat hij geen hartslag meer heeft, wordt hij naar het ziekenhuis vervoerd. Hij belandt in een coma en overlijdt enkele dagen later.

Onprofessioneel gedrag

De echtgenote van Chovanec hoopt dat de beelden aantonen dat politiediensten in de fout gingen in de manier waarop ze haar man behandeld hebben. Alle betrokken agenten zijn voorlopig nog in dienst. De agente die op de beelden de Hitlergroet uitbracht, moet sinds het lekken van de beelden binnendienst doen. Ze mag als agente voorlopig geen contact meer hebben met het publiek.

Jan Jambon

De zaak brengt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in een lastig parket. Die was ten tijde van het overlijden minister van Binnenlandse Zaken en dus bevoegd voor de politie in ons land. Toen de feiten aan het licht kwamen, liet hij weten dat hij nooit op de hoogte was gebracht. Nu blijkt echter dat zijn kabinet niet enkel een politieverslag van de zaak ontving, maar dat de Slovaakse ambassadeur Stanislav Vallo ook langskwam om het overlijden te bespreken. Jambon verdedigde zich door te zeggen dat er in het rapport geen melding wordt gemaakt van het gedrag van de agenten en dat hij ook de beelden nooit te zien kreeg.