BELGAIMAGE-125987489Harvey was amper achter de rug, en daar was Irma al, met een nieuwe lading rukwinden en overstromingen. De orkaan trok via de Caraïben naar de Amerikaanse staten Florida, South Carolina en Georgia.

Na orkaan Harvey raasde er de voorbije dagen opnieuw een zware storm in de richting van de Verenigde Staten. De storm kreeg de naam Irma. Op haar hoogtepunt was de orkaan de krachtigste die ooit gemeten werd in de Atlantische Oceaan.

Het pad van Irma

Irma kwam in de nacht van dinsdag op woensdag aan bij de eerste eilanden van de Caraïben, een eilandengroep ten noorden van Zuid-Amerika. De storm ging er aan land als een categorie 5-orkaan. Dat is de zwaarste categorie, die ze 33 uur lang zou aanhouden. Irma brak daarmee een record. Geen enkele orkaan behield ooit langer die sterkte. Verschillende eilanden kregen het zwaar te verduren, waaronder Sint-Maarten en Barbuda.

Vandaar raasde de storm verder richting Cuba en de Amerikaanse staat Florida, waar ze zondag de eerste eilanden, de Florida Keys, bereikte. De storm was op dat moment afgezwakt tot een niveau 4-storm, om dan later te verminderen tot categorie 1. Windsnelheden liepen nog steeds op tot 135 km/u. Maandag zwakte de orkaan af tot een tropische storm.

Ravage

Minstens 25 mensen kwamen om het leven bij de doortocht van Irma op de Caraïben. De ravage op de kleine eilanden was enorm. Op Barbuda en Antigua werd 95 % van de huizen en de infrastructuur vernield.

In Florida vielen er relatief weinig slachtoffers. Daar kregen ongeveer 7 miljoen mensen de instructie om zich te verplaatsen naar veiligere gebieden, wat de meesten ook deden. Wie echter te lang wachtte, kwam vast te zitten in ellenlange files en stond voor de deur van noodopvangplaatsen die volzet waren. Ook voor wie minder mobiel is, zoals ouderen of zieken, is een evacuatie geen gemakkelijke opgave. Meer dan vier miljoen mensen in Florida zaten maandag zonder stroom. Orkaan Harvey richtte voor 20 tot 30 miljoen dollar schade aan. Verzekeraars schatten dat Irma dat bedrag zal overtreffen.

Jose 

De getroffen regio’s maken ondertussen de borst nat voor de doortocht van een volgende storm, Jose. Verwacht wordt dat die storm minder schade zal aanrichten, omdat hij de eilanden minder dicht zou naderen.

Het gebied rond de Caraïben en de Golf van Mexico is gevoelig voor orkanen. Het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november. Dan is het water van de oceaan het warmst. In combinatie met warme lucht, zorgt dat voor waterdamp die snel stijgt, condenseert en bij harde wind als een spiraal begint te draaien. Daarom ook dat een orkaan sterker wordt boven water, maar afzwakt wanneer ze aan land komt.

Foto: Belga Images