shutterstock_563594206
Via het lichaam en de kleding van mensen vinden schadelijke stoffen toch hun weg naar rookvrije ruimtes. Dat zogenaamde derdehands roken is vooral in kleine, onverluchte ruimtes een probleem.

Dat roken ongezond is, weten we al langer. Je moet zelfs niet zelf roken om er schadelijke gevolgen van te ondervinden. Het zogenaamde tweedehands roken of passief roken gaat over het inademen van de rook van iemand die in je buurt aan het roken is. Om de schadelijke gevolgen van dat tweedehands roken te beperken, is er in ons land onder meer een verbod op roken in openbare ruimtes of een verbod op roken in een auto met minderjarige passagiers.

Amerikaanse onderzoekers hebben nu aangetoond dat ook ‘derdehands’ roken nadelige gevolgen kan hebben. Het gaat daarbij om het inademen van schadelijke stoffen in ruimtes waar niet gerookt wordt.

Bioscoop

De studie gebeurde in een bioscoopzaal, waar de onderzoekers een week lang de lucht analyseerden. In de zaal zelf was roken verboden. Toch werd er bij elke voorstelling wanneer nieuwe mensen de zaal binnenkwamen een piek in de hoeveelheid schadelijke deeltjes vastgesteld. De schadelijke deeltjes namen na elke voorstelling weer af, maar helemaal verdwijnen deden ze nooit. Dat komt omdat ze blijven hangen in meubels en stoffen.

Het effect was volgens de onderzoekers niet onschuldig. Zij schatten dat een uur in de bioscoopzaal gelijk was aan het tweedehands roken van één tot tien sigaretten.

Kleding

Mensen zijn dus goede ‘dragers’ van derdehands rook. Wie zich in een ruimte bevond waar gerookt werd, verplaatst die schadelijke stoffen via zijn kleding of lichaam naar rookvrije ruimtes. ‘Het idee dat iemand beschermd is tegen de gevaarlijke effecten van sigarettenrook als er geen rechtstreeks contact is via tweedehands rook, klopt dus niet’, zegt onderzoeker Drew Gentner.

Verluchten

Het is niet de bedoeling van de onderzoekers om bioscoopbezoekers af te schrikken. Integendeel: die ruimtes zijn meestal groot genoeg en voldoende verlucht, waardoor de effecten beperkt blijven. Ze willen er net op wijzen dat het belangrijk is om kleinere ruimtes voldoende te verluchten. Want vooral kleinere cafés, kantoren of huiskamers bevatten een hogere concentratie derdehands rook.