©Shutterstock

©Shutterstock

De snelle en efficiënte Leopard-tanks kunnen voor Oekraïne een verschil maken in de oorlog met Rusland. Duitsland, de producent van de tanks, twijfelde wel om toestemming te geven voor de levering.

Aan de reeks overwinningen die de Oekraïense troepen op het slagveld behaalden, is voorlopig een einde gekomen. Ze slagen er al een tijdje niet meer in nieuwe successen te boeken aan het front. Ondertussen bereiden de Russen zich volgens veel waarnemers voor op een groot lente-offensief.

Om goed voorbereid te zijn op die volgende fase, heeft het leger van president Zelensky dringend nieuw militair materieel nodig. Oekraïne heeft al veel van zijn eigen tanks in de oorlog verloren. Bovendien hebben de zware Russische raketaanvallen op de Oekraïense wapenindustrie de productie van nieuwe wapens en munitie verstoord.

Sterk kanon

De levering van Duitse Leopard-tanks zou Zelensky en zijn land enorm vooruithelpen. Het kanon van die snelle, beweeglijke tanks kan vanop kilometers afstand een Russische tank uitschakelen. Omgekeerd zijn er meerdere tanks nodig om de strijd met een Leopard aan te gaan.

Oekraïne en zijn buurlanden geloven heel sterk dat de komst van die Duitse tanks een groot verschil kan maken in de verdere evolutie van de oorlog. Polen bezit van die Leopards en wil er graag een aantal afstaan aan vriend Oekraïne. Als ook andere landen die er hebben (zoals Zweden, Finland, Denemarken, Noorwegen en Spanje) dat doen, is Oekraïne uit de logistieke problemen. Wel moesten die landen eerst officieel toestemming vragen aan Duitsland, de producent, voor de overdracht.

Voorzichtige Scholz

Olaf Scholz, de Duitse bondskanselier, twijfelde om het licht op groen te zetten. Dat zorgde even voor enige spanning binnen de Duitse regering. De regeringspartners van de socialist Scholz, de groenen en de liberalen, vinden namelijk dat de tanks wel naar Oekraïne mogen. De groene minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, spaart overigens haar kritiek op Rusland niet. Ze beschuldigt president Poetin en zijn leger ervan mensenrechten te schenden en oorlogsmisdaden te begaan.

Bondskanselier Scholz is veel voorzichtiger. Hij wil de communicatie met Poetin open houden. Hij is bang voor de chaos die zou ontstaan als Rusland deze oorlog verliest en Poetin opzijschuift. Scholz blijft er een voorstander van via onderhandelingen een einde aan het gewapend conflict in Oekraïne te maken. Toch gaf hij uiteindelijk toe aan de druk van zijn regeringspartners.

Duits-Franse topontmoeting

Tot nog toe had de Franse president Emmanuel Macron een eerder koele relatie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Met zijn voorganger Angela Merkel pleegde Macron constant overleg over de koers die Europa moest varen. Met Scholz liep het contact veel stroever.

Het is goed voor de onderlinge relaties en voor de Europese zaak dat Macron en Scholz vorige zondag in Parijs vergaderden om de samenwerking opnieuw intenser te maken. Samen verklaarden ze achteraf onder meer dat ze Oekraïne blijven steunen ‘zolang dat nodig is’.