shutterstock_1370953418Een groot deel van de beroemde Notre-Dame in Parijs werd verwoest door een brand. De Franse regering wil de kathedraal zo snel mogelijk weer opbouwen.

Maandag 15 april brak er rond 19 u. een brand uit in de Notre-Dame in Parijs. De brandweer kreeg het vuur moeilijk onder controle. Pas de volgende ochtend raakte de brand volledig geblust.

Het dak en de spitstoren van de kathedraal stortten in. De structuur en de bekende torens overleefden de vlammen. Ook de belangrijkste religieuze voorwerpen in de kerk werden gered. Bij de brand vielen geen doden. Twee politieagenten en een brandweerman raakten lichtgewond.

De oorzaak van de brand blijft voorlopig onbekend. Er wordt onderzocht of een elektrische kortsluiting de boosdoener zou kunnen zijn. Kwaad opzet lijkt voorlopig uitgesloten.

Trekpleister

De Notre-Dame is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Parijs, met ongeveer 12 miljoen bezoekers per jaar. De bouw van de kathedraal begon in de 13e eeuw. Door het boek ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’ van schrijver Victor Hugo verwierf de kerk wereldwijde bekendheid. Door de jaren heen groeide de Notre-Dame, net zoals de Eiffeltoren, uit tot symbool van Parijs en Frankrijk.

Heropbouw

De verwoesting van de kathedraal raakte de Fransen dan ook recht in het hart. Giften voor de renovatie stroomden toe. Nog geen 24 uur na de brand werd al meer dan 700 miljoen euro ingezameld.

De Franse president Macron kondigde aan dat de Notre-Dame binnen de vijf jaar heropgebouwd zal worden. Hij onderbrak zijn campagne voor de Europese verkiezingen.

Ook de burgemeester van Parijs wil die termijn van vijf jaar graag halen. In 2024 vinden de Olympische Spelen plaats in de Franse hoofdstad. Een heropgebouwde Notre-Dame zou de kers op de taart zijn. Experts vrezen echter dat de heropbouw ten minste tien tot vijftien jaar zal duren.

Wedstrijd

De Franse regering organiseert een internationale architectuurwedstrijd om de nieuwe torenspits voor de kathedraal te ontwerpen. De wedstrijd zal uitwijzen of de toren heropgebouwd zal worden zoals hij er voor de brand uitzag, of net een nieuw uitzicht zal krijgen. Ook de Belgische kunstenaar Wim Delvoye neemt deel aan de wedstrijd.