42-81585083_CorbisDe Verenigde Staten kregen de zwaarste sneeuwstorm in 150 jaar over zich heen. En in Zuid-Azië heeft extreme kou al tientallen slachtoffers geëist. Slaat het klimaat op hol?

Jonas, zoals de sneeuwstorm officieel heet, trok de voorbije dagen over de oostkust van de Verenigde Staten. Veel inwoners hadden hun voorzorgen genomen en grote voorraden voedingswaren ingeslagen. Bedrijven en scholen bleven dicht.

New York (foto) werd bedekt door een sneeuwtapijt van zeventig centimeter. In de anders zo drukke wereldstad waren de straten leeg.

Zonder stroom

De schade die Jonas heeft aangericht, is enorm. Minstens negentien mensen kwamen om bij het noodweer. Grote delen van de staat New Jersey staan volledig onder water. En maandag zaten honderdduizenden gezinnen nog altijd zonder elektriciteit, nadat de hoogspanningsmasten het hadden begeven.

Koud

Niet alleen Amerika krijgt af te rekenen met een wispelturig klimaat. In Zuid-Azië heeft extreme koude al tientallen mensenlevens geëist. De meeste slachtoffers stierven door onderkoeling.
In Hongkong zakte de temperatuur tot 3 graden. Alleen oudere inwoners herinneren zich nog dat het ooit zo koud was. De meeste woningen in het subtropische Hongkong hebben trouwens geen verwarming.
En op het Japanse eiland Okinawa hebben ze voor de allereerste keer ijzel gezien.


Klimaat

Sneeuwstormen in de VS, Japanners die bibberen van de kou … Was onze aarde dan niet aan het opwarmen?
Wetenschappers blijven erbij dat het klimaat wel degelijk verandert. De opwarming van de aarde zorgt er net voor dat we vaker te maken krijgen met extreme weerfenomenen zoals Jonas.
In ons land kondigt de lente zich alweer aan, na een weekje van vrieskou.

Bron foto: Corbis