ELS_20200605_WFP-David_Fernandez_5787De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar het Wereldvoedselprogramma. Die organisatie van de Verenigde Naties (VN) zet zich in om een einde te maken aan hongersnood.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN (World Food Programme, WFP) heeft dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Die belangrijke prijs wordt elk jaar in Oslo uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor vrede en een boodschap van hoop uitdragen. De winnaar van de prijs ontvangt niet enkel internationale aandacht, maar ook een geldprijs van 950 000 euro.

Voedselpakketten

Het WFP is een van de grootste humanitaire organisaties ter wereld. De organisatie werd opgericht in 1961 en zet zich wereldwijd in om een einde te maken aan honger. Jaarlijks deelt de organisatie gemiddeld 15 miljard voedselpakketten uit. In 2019 hielp het WFP naar eigen zeggen ongeveer 97 miljoen mensen in 88 landen.

Honger

Wereldwijd heeft een op de negen mensen niet genoeg te eten. 45 % van de kindersterfte is te wijten aan voedseltekorten. Honger maakt onder kinderen meer slachtoffers dan aids, malaria en tbc samen.

In theorie is er nochtans genoeg voedsel op de wereld voor iedereen. Maar zeker een derde van de voedselproductie gaat verloren, omdat het tijdens de productie of door de gebruiker wordt weggegooid.

Vrede?

Wat heeft hongersnood met vrede te maken? Het WFP benadrukt in een reactie dat vrede en het oplossen van honger hand in hand gaan. Twee derde van het werk van de organisatie gebeurt in conflictgebieden. Daar is de kans op hongersnood immers drie keer zo groot.

Bovendien wordt honger in oorlog ook als een wapen gebruikt. Zo worden er bijvoorbeeld landbouwgronden vernietigd en wordt de bevoorrading van voeding moeilijker gemaakt.

Stijging

Hoewel het aantal mensen dat met honger leeft al sinds de jaren negentig aan het dalen was, gaan de cijfers sinds 2016 weer naar omhoog. Klimaatverandering maakt het boeren steeds moeilijker: oogsten mislukken door droge landbouwgrond, extreme weersomstandigheden of insectenplagen.

Volgens het WFP zal ook de coronacrisis tot meer honger leiden. Internationale maatregelen brengen zowel de productie als de verdeling van voedsel in het gedrang.

Foto: David Fernandez, via WFP