BELGAIMAGE-141765198De Belgische turnster Nina Derwael behaalde een gouden medaille op het wereldkampioenschap turnen. Voor België is het de eerste gouden turnmedaille op een WK.

De Belgische Nina Derwael won op het WK turnen in Qatar een gouden medaille. Die kreeg ze voor haar oefening op de brug met ongelijke leggers. Derwael zorgt zo voor het eerste Belgische goud op een WK turnen. Met 15 200 punten liet ze haar grootste concurrent Simone Biles (VS) ver achter zich. Die behaalde zilver met 14 700 punten. De Duitse Elisabeth Seitz sloot de top drie af met 14 600 punten.

Brug

De punten bij turnen zijn gebaseerd op de moeilijkheidsgraad van de oefening en hoe goed de turners de oefening uitvoeren. De oefening van de 18-jarige Derwael was van een hoge moeilijkheid, maar ze slaagde erin hem foutloos uit te voeren.

De brug met ongelijke leggers is de specialiteit van Derwael. Ze werd er in 2017 en 2018 Europees kampioene mee en pakte in 2017 brons op het WK. Tijdens de kwalificaties behaalde ze ook de hoogste score van alle deelnemers (15 066 punten) in de discipline.

Verwachtingen

De verwachtingen lagen dus hoog voor Derwael. Maar het ijskonijn, zoals ze weleens genoemd wordt, bleef rustig: ‘[…] ik voelde wel dat de verwachtingen hoog lagen. Dat gaf extra druk, maar die is nog altijd niet zo groot als de druk die ik mezelf opleg. Ik kreeg hopen berichtjes en dacht: “Oh my god, die zijn allemaal aan het kijken.” Het leek alsof het vanzelfsprekend was dat ik zou winnen, en ik ben blij dat ik dat heb kunnen bevestigen.’

Net geen podium

Ook bij de oefening aan de balk en in de allroundcompetitie leverde Derwael een mooie prestatie. Maar in beide disciplines greep ze net naast het podium. In die categorieën grepen respectievelijk de Chinese Lui Tingting en de Amerikaanse Simone Biles het goud.

Amerikaans toptalent 

De grote winnaar op het WK turnen was, net als op de Olympische Spelen, de Amerikaanse Simone Biles. De 21-jarige veroverde vier keer goud (voor de grondoefening, de allroundcompetitie, de sprong en de teamcompetitie), een keer zilver (aan de brug met ongelijke leggers) en een keer brons (aan de balk). In haar carrière behaalde de Amerikaanse in totaal 14 wereldtitels. Niemand deed ooit beter.

Bij de mannen deed onze noorderbuur Epke Zonderland het goed. Hij behaalde goud aan de rekstok. Dat is de derde keer in zijn carrière. De Nederlander behaalde in die discipline ook Olympisch goud in 2012.