shutterstock_1834715263_nigeria_sarsAl wekenlang protesteren Nigeriaanse jongeren tegen het politiegeweld in hun land. Bij de protesten vielen al tientallen doden.

Sinds begin oktober wordt er in Nigeria massaal geprotesteerd tegen SARS (Special Anti-Robbery Squad). Die afdeling van de Nigeriaanse politiediensten werd in de jaren 90 in Lagos, de grootste stad van het West-Afrikaanse land, opgericht om gewapende overvallen in de stad en de buitenwijken aan te pakken. Later werd het een onderdeel van de nationale politiediensten tegen gewapende criminelen.

Maar in de loop van de jaren kreeg SARS steeds meer kritiek, onder meer van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Zo zouden de agenten zich geregeld schuldig maken aan de schending van mensenrechten. Beschuldigingen van extreem geweld, foltering, afpersing en verkrachting doken steeds vaker op.

Protest

Nadat begin oktober een video de ronde deed waarin een SARS-agent een jongeman neerschiet, trokken Nigeriaanse jongeren massaal de straat op met de slogan #EndSARS.

De regering zag zich genoodzaakt om te reageren. Op 11 oktober kondigde ze aan dat SARS opgedoekt zou worden. In de plaats zou een nieuwe eenheid, Swat, worden opgericht. Die agenten zouden beter worden opgeleid en opgevolgd.

Geweld

Maar de protesten vielen na de aankondiging niet stil. Vermoed werd immers dat de bestaande SARS-agenten gewoon zouden opgaan in de nieuwe eenheid. De protesten richtten zich steeds meer tegen het regime van president Mohammadu Buhari.

De jongeren klagen de corruptie en onveiligheid in hun land aan. In het noorden van Nigeria is de terreurbeweging Boko Haram actief. Voor bescherming heeft de jeugd niet het gevoel dat ze op de regering en de politiediensten kan rekenen.

Dat het regime met geweld op het aanhoudende protest reageerde, heeft de situatie niet gekalmeerd. Nadat de actievoerders weigerden te gehoorzamen aan een straatverbod in de stad Lagos, openden de ordediensten het vuur. Bij de protesten vielen in totaal al 69 doden, van wie 51 burgers, 11 politieagenten en 7 soldaten.

Een jong land

Dat het protest zo door jongeren gedragen wordt, is niet zo vreemd. De Nigeriaanse jongeren zijn immers met erg veel. Nigeria heeft een jonge bevolking. De gemiddelde leeftijd is er 18 jaar. Meer dan de helft van de bevolking is jonger dan 30.

De bevolking is een van de snelst groeiende ter wereld. Tegen 2050 zal het land naar verwachting de plek van de Verenigde Staten innemen als derde land ter wereld op vlak van bevolkingsgrootte.

Foto: Shutterstock