De Israëlische premier Netanyahu. ©Shutterstock

De Israëlische premier Netanyahu. ©Shutterstock

De ultrarechtse nieuwe regering van Israël kent een bijzonder chaotische start. Fel protest heeft al geleid tot het ontslag van een minister.

Onder leiding van premier Benjamin Netanyahu vormde zich een uiterst rechtse regering in Israël. Naast zijn eigen conservatieve partij Likud bestaat de coalitie uit ultraorthodoxen en drie extreemrechtse kolonistenpartijen die zich verenigden als de Religieuze Zionisten.

De nieuwe regering zorgde meteen voor grote onrust. Vrouwenorganisaties vrezen dat er opnieuw grotere ongelijkheid tussen mannen en vrouwen komt. De ultaorthodoxe coalitiepartners zetten bijvoorbeeld uit principe geen vrouwen op hun kieslijsten.

Ook kwamen al snel leden van de lgbtq+gemeenschap op straat. In het regeringsakkoord staat namelijk dat voortaan religieuze redenen zouden volstaan om een hotelkamer of doktersbehandeling aan holebi’s te weigeren.

Tweestatenoplossing

De grootste zorgen maken de tegenstanders zich over het beleid dat de kersverse regering tegenover de Palestijnen wil voeren. Het nieuwe kabinet wil, tegen de internationale akkoorden in, Palestijns grondgebied laten inpalmen door kolonisten. Premier Netanyahu maakt er ook geen geheim van dat de Oslo-vredesakkoorden van 1993 voor hem op de schop mogen.

Die akkoorden pleitten voor een tweestatenoplossing: in plaats van dat Israël Palestijnse gebieden bezet, zoals nu, moeten Israël en Palestina uiteindelijk twee onafhankelijke staten worden. De Amerikaanse president Joe Biden heeft Netanyahu al verwittigd dat hij zich aan die akkoorden moet houden. De VS hebben, als belangrijke bondgenoot, een grote impact op Israël.

Drie keer veroordeeld

Vorige zaterdag liepen de straten van Tel Aviv al voor de derde keer vol met betogers die de regering verwijten een aanslag op de Israëlische democratie te plegen. Het aantal manifestanten groeit telkens, deze keer waren ze al met 130.000.

De betogers voelen zich gesterkt door de uitspraak van het Hooggerechtshof vorige week. De rechters tekenden verzet aan tegen de benoeming van de ultraorthodoxse partijleider Aryeh Deri tot minister van Gezondheid en Binnenlandse Zaken. De man is al drie keer veroordeeld voor financiële misdrijven.

Vorig jaar, in zijn laatste rechtszaak, beloofde Deri dat hij in ruil voor strafvermindering geen openbaar ambt meer zou opnemen. Met andere woorden: hij kan geen minister meer zijn. Premier Netanyahu, tegen wie trouwens ook nog een rechtszaak wegens corruptie loopt, had geen andere keuze dan Deri te ontslaan.

Interne ruzie

Op de koop toe is nu ruzie binnen de jonge regering ontstaan. Vorige week installeerden vijf Israëlische kolonistenfamilies een ‘voorpost’, een gewapende uitkijkpost, op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Omdat zoiets ingaat tegen het internationaal én Israëlisch recht, greep minister van Defensie Yoav Gallant (Likud) in. Hij gaf het leger de opdracht de voorpost meteen weer te verwijderen. Dat was zeer tegen de zin van de Religieuze Zionisten.

Dictatuur van criminelen

Een belangrijke aanwezige op de laatste betoging in Tel Aviv was Moshe Ya’alon, een ex-legerstafchef en oud-minister van Defensie. Hij hekelde de geplande justitiehervorming van de nieuwe regering. ‘Een land waarin de premier alle rechters benoemt, wordt een dictatuur genoemd’, merkte hij op. Verwijzend naar de regeringsleden die zelf vervolgd worden of veroordeeld zijn, voegde hij er nog aan toe dat zijn land nu geleid wordt door ‘een dictatuur van criminelen’.