shutterstock_1656012148Het coronavirus duikt op in steeds meer landen. Ook in België raakten in totaal al 23 mensen besmet met het virus.

In ons land zijn er 23 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Een van die besmettingen werd enkele weken geleden al ontdekt. De nieuwe besmettingen vallen niet toevallig samen met het einde van de krokusvakantie. Veel mensen zijn op vakantie geweest naar gebieden waar er een opstoot van het virus is, zoals Noord-Italië of Frankrijk. In Europa lijkt Italië momenteel het zwaarst getroffen.

De patiënten worden thuis of in het ziekenhuis in quarantaine geplaatst, zodat ze geen andere mensen besmetten. De ziekte die het virus veroorzaakt kreeg de officiële naam COVID-19.

Besmetting

Het overdragen van het virus gebeurt vooral via contact tussen personen, bijvoorbeeld via speeksel of door te niezen. Dokters geven daarom het advies om goed de handen te wassen en altijd te niezen in een zakdoek of in de elleboog.

De minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) verwacht dat het aantal besmette personen in ons land nog zal stijgen. Toch roept ze op om niet te panikeren.

Gevolgen

In de grote meerderheid van de gevallen (81 %) lijdt de ziekte niet tot ernstige gevolgen. 14 % krijgt last van zwaardere ademhalingsproblemen. Bij 5 % wordt gesproken over een ‘kritieke’ toestand. Ongeveer 2 % van de ontdekte patiënten is aan de ziekte overleden. Vooral bij ouderen of mensen met een bijkomende aandoening, zoals hartproblemen of diabetes, is dat risico hoger. Bij jonge kinderen komt de ziekte bijna niet voor.

Tot nu toe zijn er iets meer dan 3000 personen aan de ziekte overleden. Ter vergelijking: elk jaar sterven er wereldwijd meer dan 40 000 mensen aan de gewone griep.

Wuhan

Het virus dook voor het eerst op in de buurt van de Chinese stad Wuhan. Het overgrote deel van de zieken bevindt zich ook vandaag nog in China, waar al meer dan 80 000 mensen besmet raakten. Doordat besmette personen naar het buitenland gereisd waren, is het virus ook in andere landen verspreid. Het aantal nieuwe besmettingen in China is intussen wel aan het dalen.

Economie

Door het coronavirus gingen in China veel fabrieken tijdelijk dicht. De productie van veel goederen liep daardoor vertraging op. Dat heeft een invloed op de internationale economie. Want Chinese bedrijven leveren wereldwijd goederen en onderdelen.

De gevolgen voor de beurs zijn alvast groot. Dat lijkt nog niet meteen te beteren, nu ook andere landen maatregelen nemen om de spreiding van het virus tegen te gaan. Economen verwachten dat de beurs zich zal herstellen wanneer de epidemie over haar hoogtepunt heen is.

Foto: Shutterstock