belgaimage-168720251-fullNa bijna 500 dagen onderhandelen heeft België een nieuwe regering. Opvallend is dat de twee partijen met de meeste stemmen, N-VA en Vlaams Belang, daar geen deel van uitmaken.

500 dagen na de verkiezingen heeft een nieuwe Belgische regering de eed afgelegd bij de koning. Die regering bestaat uit een coalitie van zeven partijen: de Vlaamse partijen Open VLD, CD&V, SP.A en Groen, en de Franstalige partijen MR, PS en Ecolo. Alexander De Croo (Open VLD) zal als premier de regering leiden.

Vivaldi

De regering kreeg al tijdens de onderhandelingen de bijnaam Vivaldi, naar de beroemde componist van het werk ‘De vier jaargetijden’. De kleuren van de deelnemende partijen stellen die vier seizoenen voor: het blauw van de liberalen (Open VLD en MR) is de winter, het groen van Groen en Ecolo is de lente, het rood van de socialisten (SP.A en PS) is de zomer en het oranje van CD&V is de herfst.

Ministers

De regering telt 15 ministers en 5 staatssecretarissen. Voor de eerste keer in de Belgische geschiedenis bestaat de regering voor de helft uit vrouwen. Met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar is de nieuwe regering relatief jong.

Sophie Wilmès (MR), die als premier van de ‘noodregering’ ons land door het begin van de coronacrisis loodste, wordt minister van Buitenlandse Zaken. Het jongste regeringslid is de 32-jarige Sammy Mahdi (CD&V). Hij wordt staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Opvallend was de terugkeer van Frank Vandenbroucke (SP.A). Die zetelde in de jaren 1990 en 2000 in verschillende federale en Vlaamse regeringen, maar nam in 2009 afscheid van de politiek. Hij maakt zijn politieke comeback in de huidige regering als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Oppositie

De combinatie van de zeven partijen levert de regering een meerderheid op in het federale parlement. Toch is het voor de partijen N-VA en Vlaams Belang een bittere pil dat zij verwezen worden naar de oppositie. Die partijen behaalden bij de verkiezingen immers de meeste stemmen. Uit rechtse hoek komt er dan ook veel kritiek op de Vivaldi-regering. Ook de (uiterst-)linkse partijen PVDA en PTB hebben bedenkingen bij het regeerakkoord.

Regeerakkoord

Bij de voorstelling van het regeerakkoord werden enkele doelstellingen van de Vivaldi-partijen duidelijk. De coronacrisis leidt tot een investering in de gezondheidszorg. Door de werkloosheid tegen te gaan, wil de regering de economische gevolgen van de crisis verkleinen. Ook het klimaat krijgt aandacht: Vivaldi onderschrijft de Europese doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Over hangijzers als migratie bleef de premier voorlopig op de vlakte. En ook wie nu recht zal hebben op het beloofde minimumpensioen van 1500 euro is nog onduidelijk.

Foto: Belga