shutterstock_596691827Een nieuw poliovaccin wordt klaargemaakt om op grote schaal te verspreiden, voornamelijk in ontwikkelingslanden. Onderzoekers hopen dat het nieuwe vaccin kan bijdragen tot een volledige uitroeiing van de ziekte.

Polio is een ziekte die ontstaat door een ontsteking van het ruggenmerg. Hoewel de ziekte meestal geen ernstige gevolgen heeft, kan ze in één procent van de gevallen leiden tot blijvende spierverlamming. Omdat de ziekte vooral bij kinderen symptomen uitlokt, wordt ze ook weleens ‘kinderverlamming’ genoemd. Polio wordt veroorzaakt door een virus en is dus besmettelijk.

Vandaag worden de meeste baby’s ingeënt tegen polio. Daardoor komt de ziekte in veel landen, waaronder ook België, niet meer voor. In ons land is polio de enige ziekte waartegen je je verplicht moet laten vaccineren. Het vaccin wordt toegediend via inenting.

Ontwikkelingslanden

In ontwikkelingslanden wordt een andere vorm van het vaccin gebruikt, dat mondeling wordt toegediend. Dat vaccin is goedkoper en makkelijker om toe te dienen, en wordt daarom vooral in armere landen gebruikt, waar de vaccinatiegraad erg laag is.

Maar dat vaccin bevat een levende vorm van het virus, dat in zeldzame gevallen de ziekte kan veroorzaken. Om polio volledig uit te roeien werkten wetenschappers de afgelopen jaren dan ook aan een nieuw vaccin dat mondeling toegediend kan worden. Dat bevat enkel een niet-actieve vorm van het virus, waardoor je er niet ziek van kunt worden.

Het vaccin werd voor het eerst uitgetest in een studie in Antwerpen in 2017. Vandaag wordt alles klaargemaakt om het vaccin op grote schaal te maken en te gebruiken. Er wordt enkel nog gewacht op toestemming van de WHO (World Health Organisation). De vervolgstudies naar de gevolgen en de werkzaamheid van het vaccin zijn immers nog niet helemaal afgerond.

Meer gevallen

Onderzoekers willen het vaccin toch al gebruiken. Het aantal gevallen van polio in Afrika het afgelopen jaar is toegenomen. In 2019 waren er meer dan 200 gevallen van polio bekend, voornamelijk in Angola, Congo en Nigeria. En dat zijn enkel de kinderen bij wie de ziekte symptomen heeft veroorzaakt. Ook wie besmet is, maar geen symptomen vertoont, kan de ziekte verder verspreiden.

Sponsor

De grote sponsor van het project is de Bill & Melinda Gates Foundation. De stichting van de Micosoft-topman wil zo de uitroeiing van polio ondersteunen. De beslissing van de WHO wordt verwacht in de lente. Als de organisatie groen licht geeft, kan het vaccin meteen op grote schaal ingezet worden.

Foto: Shutterstock