auto-3De FOD Volksgezondheid lanceert een nieuw noodnummer voor niet-dringende medische hulp. Spoedartsen vrezen dat daardoor niet iedereen het juiste advies zal krijgen.

Wie niet-dringende medische hulp nodig heeft, kan binnenkort het vernieuwde noodnummer 1733 bellen. Dat nummer kon je in het verleden al gebruiken om een dokter met wachtdienst in jouw regio te bereiken. Nieuw is dat je in de toekomst eerst een telefonist aan de lijn zult krijgen. Die kan aan de hand van jouw beschrijving het advies geven om naar spoed te gaan of een ambulance te bellen.

Sneller

Het nieuwe noodnummer is een initiatief van de FOD Volksgezondheid. De bedoeling is om mensen sneller de nodige hulp te kunnen bieden. Bovendien moeten hulpverleners zo minder tijd besteden aan het doorverwijzen naar andere diensten.

Spoedartsen

Toch zijn niet alle hulpverleners blij met het nieuwe noodnummer. Vooral spoedartsen geven kritiek. Zij vinden het niet oké dat telefonisten zonder medische opleiding op basis van een telefoontje moeten beslissen of de patiënt naar een spoeddienst moet of niet. Ze verwijzen ook naar voorbeelden uit het buitenland. Zo zouden er in het Verenigd Koninkrijk al verschillende doden gevallen zijn omdat ze niet doorverwezen werden naar een spoeddienst wanneer dat wel nodig was. ‘Patiënten kunnen volgens ons even goed of beter zelf uitmaken wat ze van zorg nodig hebben als de centrale’, zegt spoedarts Jan Stroobants in De Standaard.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vindt de kritiek van de spoedartsen onterecht. Ze benadrukt dat de telefoonoperatoren de nodige opleidingen zullen krijgen. ‘Dat zijn geen amateurs of telefonistes die gebruikmaken van dokter Google om een oordeel te vellen. Dat beeld dat de spoedartsen de mensen voorhouden, is totaal verkeerd’, zegt de minister. Ze verwijst ook naar het noodnummer 112. Wie dat belt, komt ook eerst uit bij een operator die de juiste hulpdiensten contacteert.

Eerst hulp bij noodnummers

Wanneer bel je welk noodnummer?

  • 112: bij dringende medische hulp
  • 1733: bij minder dringende medische problemen die niet kunnen wachten tot het spreekuur van de eigen dokter (bv. in het weekend of ’s nachts)
  • 100: voor de brandweer of een ambulance
  • 101: voor dringende politiehulp

Foto: VRT