©Shutterstock

©Shutterstock

De Olympische Winterspelen zijn met een indrukwekkende openingsceremonie in het Vogelnest-stadion in Peking van start gegaan. Slechts één wereldleider, de Russische president Vladimir Poetin, woonde die bij.

 

China wil niet enkel op militair en economisch vlak een wereldmacht worden. Het is de grote droom van president Xi Jinping dat zijn land het tegen 2025 schopt tot grootste sportindustrie ter wereld. De organisatie van de Olympische Winterspelen moeten een belangrijke stap in die richting zijn. De openingsceremonie moest al meteen indruk maken op de wereld. Helaas voor Xi Jinping was de Russische president Vladimir Poetin de enige wereldleider die in het Vogelnest-stadion aanwezig was.

Mensenrechten

Uit protest stuurden onder meer de VS, Australië, Canada, het VK, Denemarken, Zweden en Japan geen officiële diplomatieke delegatie naar de ceremonie. Reden voor die boycot zijn de mensenrechtenschendingen waarvan ze China beschuldigen. Zo moeten naar schatting meer dan een miljoen leden van de islamitische Oeigoerse minderheid slavenarbeid verrichten in ‘heropvoedingskampen’. Hun eigen cultuur en godsdienst worden intussen helemaal door de Chinese overheid weggevaagd. Ook het met geweld onderdrukken van het volksprotest in Hongkong vinden de internationale leiders niet kunnen.

Strenge coronaregels

De rol die China speelde in de verspreiding van het coronavirus krijgt eveneens veel kritiek. De Chinese overheid lijkt niet bereid om de oorsprong van het virus te onderzoeken. Dat stuit andere landen tegen de borst. Corona eist overigens ook een hoofdrol op tijdens deze Winterspelen. Deelnemers ondervinden aan den lijve hoe streng het Chinese coronabeleid is. Op drie locaties zijn voor de atleten olympische bubbels gecreëerd, met eigen hotels en een eigen ziekenhuis. De hotelmedewerkers en hostessen die hen bedienen zijn helemaal ingepakt in beschermingskledij. De sporters worden continu op corona getest.

Belgische hoop

Bij Team Belgium zijn alle ogen gericht op snelschaatser Bart Swings. Hij is zeker kandidaat voor een medaille in de massastart. Dat is een wedstrijd waarbij de schaatsers in groep iets meer dan zes kilometer afleggen. In het kunstschaatsen hopen we op een glansprestatie van Loena Hendrickx. In recente grote wedstrijden haalde ze telkens de top vijf, dus dat belooft.

Landverrader

Van alle deelnemers vangt Eileen Gu de meeste aandacht. Zij heeft een Amerikaanse vader en Chinese moeder. Niet alleen is de 18-jarige een fenomenale freestyleskiester, als persoonlijkheid is ze ook echt hot. Ze doet modellenwerk voor luxemerken als Gucci en Louis Vuitton. In de VS, haar geboorteland, begrijpen ze wel niet dat ze op de Spelen voor China uitkomt. Amerikanen noemen haar een landverrader. Ze vinden dat de tiener al te makkelijk meedraait in de promomachine van Xi Jinping.