shutterstock_1401211373Met het nummer Arcade heeft de Nederlander Duncan Laurence het songfestival gewonnen. De zangwedstrijd bleef niet gespaard van politieke discussies.

Nederland heeft voor de vijfde keer het Eurovisiesongfestival gewonnen. De 25-jarige Duncan Laurence kon met zijn liedje Arcade vooral de kijkers thuis overtuigen. Die beloonden hem met de op een na hoogste score. De vakjury plaatste hem op de derde plaats. Met een gecombineerde 495 punten leverde hem dat de overwinning op.

Italië werd tweede met het liedje Soldi van zanger Mahmood. De Rus Sergey Lazarev werd derde.

België was afwezig in de finale zaterdagavond. De Belgische kandidaat Eliot strandde in de halve finale op de dertiende plaats. Zijn nummer Wake up kon de jury en de kijkers niet overtuigen.

Jury

Dat de jury en het Europese publiek van mening kunnen verschillen bleek ook uit de eindstand van de andere kandidaten. De favorieten van de jury (Zweden en Noord-Macedonië) konden geen plaats in de top drie bemachtigen. Kijkers lijken toch vooral voor entertainment te kiezen. De jury beloont voornamelijk een goede uitvoering.

Politiek

De wedstrijd bleef niet gespaard van politieke discussie. Het songfestival vond dit jaar plaats in Israël. Dat land krijgt internationaal geregeld kritiek voor de manier waarop het de Palestijnse inwoners behandelt. Op voorhand werd er daarom al opgeroepen om de wedstrijd te boycotten, maar daar werd weinig gehoor aan gegeven.

Politieke statements zijn in de wedstrijd verboden door de organisator, de European Broadcasting Union. Toch gaven bijvoorbeeld de kandidaten van IJsland hun mening door tijdens de puntentelling een sjaal te tonen met daarop de Palestijnse vlag. En ook gastartieste Madonna liet tijdens haar optreden twee dansers de trap op lopen met op hun rug een Israëlische en een Palestijnse vlag.

Koningin Elisabethwedstrijd

België kon wél een finaleplaats veroveren in de Koningin Elisabethwedstrijd. Aan die wedstrijd nemen beurtelings de beste pianisten, zangers en violisten ter wereld deel. De Belgische kandidate Sylvia Huang is een van de twaalf violisten die dit jaar in de finale staan. Op 25 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Foto: Shutterstock