belgaimage-161007803-fullBelgië behaalde een teleurstellend resultaat op het WK veldrijden. Met maar vier podiumplaatsen presteerden de Belgen beneden de verwachting.

Het WK veldrijden is voornamelijk een wereldkampioenschap in naam. In de praktijk strijden vooral België en Nederland voor de belangrijkste plaatsen. En in 2020 heeft Nederland duidelijk de bovenhand.

Mathieu van der Poel

Dat Nederlander Mathieu van der Poel als eerste over de finish zou rijden in het Zwitserse Dübendorf, kwam voor niemand als een verrassing. Al van bij de start nam het toptalent het voortouw. Vijf minuten later was er geen twijfel meer over wie de wedstrijd zou winnen. Van der Poel won met de vingers in de neus zijn derde WK. De Brit Tom Pidcock eindigde enigszins verrassend als tweede. België moest genoegen nemen met een derde plaats voor Toon Aerts. Voor het eerst sinds 2008 eindigde er geen Belg in de top twee. Wout van Aert, die bij eerdere WK-deelnames telkens een podiumplaats veroverde, was nog niet helemaal top na zijn val in de Tour de France deze zomer en eindigde vierde.

Met zeven plaatsen in de top tien deed België het voor de rest best oké bij de mannelijke elite. Maar bij de beloftes (19-22 jaar) moest je al naar plaats zeven zakken voor je een Belg tegenkwam (Niels Vandeputte).

Vrouwen

Ook bij de vrouwen was het zoeken naar de Belgen. De enige Belgische vrouw die ooit al een WK won, Sanne Cant, zakte weg tot de 12e plaats. In de vrouwencompetitie werd geen enkele Belgische medaille gewonnen. Bij de elite behaalde Ellen Van Loy de hoogste Belgische positie met een 8e plaats. Het podium kleurde helemaal oranje.

Junioren

Gelukkig waren er nog de junioren (17-18 jaar) om de eer van ons land hoog te houden. Daar veroverden de Belgen het volledige podium. De eerste plaats was voor Thibau Nys, die na een sterk seizoen als een van de favorieten aan de wedstrijd begon. Vader Sven Nys, tweevoudig wereldkampioen, keek trots toe.

Bondscoach

In totaal won Nederland acht podiumplaatsen, dubbel zoveel als België. Bondscoach Sven Vanthourenhout liet weten niet tevreden te zijn met het Belgische resultaat: ‘Ik had zes WK-medailles vooropgesteld en het zijn er vier geworden. Maar voor een crossland als België moet het wel beter. Daar moeten we eerlijk in zijn.’

Foto: Belga Image