shutterstock_1179552664Na de doortocht van zware stormen meten zowel de Filipijnen als de Verenigde Staten de schade op. Tientallen personen kwamen om het leven.

De Filipijnen werden dit weekend geteisterd door de tyfoon Mangkhut. Ten minste 65 personen kwamen om het leven. Dat aantal zal vermoedelijk nog oplopen. Veel mensen zijn immers nog vermist en de communicatie tussen de verschillende gebieden verloopt moeilijk. Veel stroom- en communicatielijnen werden vernietigd door de storm. Meer dan 4 miljoen mensen zaten een tijdlang zonder elektriciteit.

De meeste doden vielen bij aardverschuivingen. Die werden veroorzaakt door de hevige regenval die de tyfoon met zich meebracht. Zo raakten in het mijndorpje Benguet ongeveer 40 mensen bedolven onder de modder. In het noorden van het Filipijnse eiland Luzon haalde de tyfoon windsnelheden tot 300 km/u. Het is een belangrijk landbouwgebied. Boeren vrezen voor de gevolgen die de schade aan hun oogst zal hebben. Ook de materiële schade is enorm. Tienduizenden huizen werden verwoest.

China

Na de doortocht door de Filipijnen verplaatste de tyfoon zich naar het zuiden van China. Dat is een dichtbevolkt gebied, waar onder meer de stad Hongkong ligt. In de stad werden de meeste winkels gesloten. Inwoners kregen het advies om hun woning niet te verlaten. Tienduizenden mensen werden geëvacueerd. Ook het vliegverkeer raakte ernstig verstoord. De tyfoon veroorzaakte er grote overstromingen.

Maandag zwakte Mangkhut af tot een tropische storm. De uiteindelijke schade valt nog af te wachten. In China vielen voorlopig twee doden.

Florence

Ook de Verenigde Staten kregen de afgelopen dagen te maken met stormweer. In de staten North en South Carolina richtte orkaan Florence zware schade aan. Er vielen al minstens 31 doden. In twee of drie dagen kreeg North Carolina voor acht maanden regen te verwerken. Het zijn dan ook voornamelijk de overstromingen die zorgen baren. In de VS kwamen een miljoen mensen zonder stroom te zitten.

De orkaan kwam vrijdag aan land. Zondag zwakte Florence af tot een tropische storm, maar de wateroverlast hield aan. Zaterdagmiddag kondigde president Trump de noodtoestand af voor het gebied. Dat wil zeggen dat er noodgeld beschikbaar wordt gemaakt.

Orkaangebied

De getroffen gebieden zijn vertrouwd met grillige natuurelementen. Vooral de Filipijnen krijgen vaak te maken met zware stormen. De boosdoener is de warme oceaantemperatuur. Omdat veel mensen er dicht bij de kust wonen, zijn ze extra kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden. In 2013 veroorzaakte de tyfoon Haiyan er meer dan 5000 doden.

Foto: Shutterstock