shutterstock_1460208077Het Britse parlement heeft eindelijk een brexit-deal goedgekeurd. Toch moet premier Johnson opnieuw uitstel vragen aan de Europese Unie.

In juni 2016 koos een nipte meerderheid van de Britten ervoor om de Europese Unie (EU) te verlaten. Dat gebeurde in een referendum, een soort volksraadpleging waarbij de bevolking over een bepaalde kwestie haar mening kan geven.

Oorspronkelijk was die brexit al gepland in maart 2019, maar het lukte niet om een akkoord met de EU te sluiten waar de Britse regering zich in kon vinden. Die vond de eisen van de EU voor het VK te streng. Het kostte ex-premier Theresa May haar job. In juni nam ze ontslag.

Johnson

Haar opvolger is Boris Johnson, vroeger burgemeester van Londen en een van de grote trekkers van de brexit-campagne. Hij onderhandelde een nieuwe deal met de EU. Het Britse parlement keurde die deal dinsdagavond goed.

Toch is daarmee niet alles in kannen en kruiken. De wetten in het voorstel zijn immers ingewikkeld. De parlementsleden willen de details van de wetten kunnen nakijken, bespreken en eventueel aanpassen, voor ze die definitief goedkeuren. Volgens de planning zou het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten op 31 oktober. Maar dat vinden de Britse parlementsleden te snel. Ze willen meer tijd om de wetsvoorstellen te bekijken.

Premier Johnson moet dus uitstel vragen aan de EU. Hij wil de brexit zo snel mogelijk rond hebben en hoopt dan ook op een kort uitstel. Vooraf had Johnson gedreigd met nieuwe verkiezingen in het geval van uitstel, maar daar lijkt hij voorlopig niet op aan te sturen.

En dan?

Wat verandert er als de brexit eindelijk een feit is? Er volgt dan een overgangsperiode waarin de EU en het Verenigd Koninkrijk zullen onderhandelen over een handelsakkoord. De grootste gevolgen zullen immers voelbaar zijn in de economie. Omdat er meer controles en kosten zullen zijn bij de in- en uitvoer van producten, zullen de prijzen waarschijnlijk stijgen. Experts verschillen van mening over de langetermijngevolgen.

Wie op vakantie wil gaan naar Engeland zal waarschijnlijk iets strenger gecontroleerd worden en moet misschien wat meer papierwerk in orde brengen.

‘Verenigd’ Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk zal na een brexit ook intern het een en ander moeten uitklaren. Het bestaat immers uit verschillende landen: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. En die hebben niet allemaal dezelfde mening over de brexit.

In Schotland, dat eerder al richting onafhankelijkheid neigde, stemde een meerderheid immers tegen de brexit. Het land dreigt na een EU-uitstap opnieuw stappen te ondernemen richting onafhankelijkheid.

Noord-Ierland zal dan weer een bijzondere plaats innemen in het handelsakkoord met de EU. Door haar grens met Ierland zullen de EU-regels voor de in- en uitvoer van producten daar blijven gelden voor goederen die voor de EU bestemd zijn. Noord-Ierse unionisten (die voorstander zijn van een verbond met het Verenigd Koninkrijk) vrezen voor hun plaats binnen het VK.

Foto: Shutterstock