BELGAIMAGE-181002418De Belgische atleten hebben 15 medailles gewonnen op de Paralympische Spelen. Daar nemen topsporters met een beperking het tegen elkaar op. 

Met 15 medailles halen de Belgen hun beste resultaat op de Paralympische Spelen sinds 1996 (25 medailles). Die volgen elke vier jaar op de Olympische Spelen. Topsporters met een fysieke of verstandelijke beperking meten zich er met elkaar. Ongeveer 15 % van de wereldbevolking, of 1,2 miljard mensen, heeft een beperking. 

De Paralympics vinden altijd plaats op dezelfde locatie als de Olympische Spelen. Dit jaar was dat dus in Tokio, Japan. Meer dan 4400 atleten uit 167 landen namen deel. Voor België waren er 31 atleten aanwezig.

Meer medailles 

De meeste paralympische sporten zijn een variant op de traditionele sporten. Zo wordt basketbal bijvoorbeeld rolstoelbasket. Er vallen wel een hoop meer medailles te rapen: 539 gouden medailles ten opzichte van 339 op de klassieke Spelen. Dat komt omdat er per sport meerdere categorieën zijn, gebaseerd op de mate waarin de deelnemers beïnvloed worden door hun beperking. Een internationaal team bepaalt welke atleet in welke klasse terechtkomt.  

Deelnemers met een verstandelijke beperking kunnen deelnemen aan de sporten tafeltennis, atletiek en zwemmen.  

België 

Vijf jaar geleden won België elf medailles in Rio. Met vier keer goud, drie keer zilver en acht keer brons deden de Belgen daar dit jaar een schepje bovenop. In de dressuur (paardensport) behaalde Michèle George tweemaal goud en Manon Claeys twee keer brons. Ook rolstoelsprinters Peter Genyn (goud en zilver) en Roger Habsch (dubbel brons) gingen met twee medailles naar huis. De vierde gouden medaille was voor tafeltennisser Laurens Devos. Florian Van Acker won in die sport de bronzen medaille. De overige medailles waren voor de wielrenners: Tim Celen (zilver en brons), Ewoud Vromant (zilver), Maxime Hordies (brons), en Griet Hoet en Anneleen Monsieur op de tandem (brons).

Naast veel lof krijgen medaillewinners ook een geldprijs. Een gouden medaillewinnaar ontvangt 15 000 euro. Zilver en brons zijn goed voor 10 000 euro en 7500 euro. Voor wie meer dan één medaille wint, telt enkel het hoogste resultaat. De volgende medaille wordt aan de helft van de hoofdsom uitbetaald.

Bij de traditionele Spelen ligt dat prijzengeld een pak hoger. Goud was daar goed voor 50 000 euro. Zilver en brons leverden 30 000 euro en 20 000 euro op.

Sabotage

Het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) zal klacht indienen, nu blijkt dat de rolstoel van drie Belgische atleten gesaboteerd werd tijdens het toernooi. Peter Genyn, Roger Habsch en Joyce Lefevre kregen te maken met lek gestoken banden en gebroken kaders. Het lijkt erop dat iemand het op de Belgische deelnemers had gemunt. De sabotages werden telkens tijdig genoeg ontdekt om de rolstoelen weer op te lappen.

Foto: Belga