20150617 - BRUSSELS, BELGIUM: Flemish Minister of Environment, Spatial Planning and Agriculture Joke Schauvliege pictured during a plenary session of the Flemish Parliament, in Brussels, Wednesday 17 June 2015. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Transportbedrijf Essers wil in Genk 12 hectare bos laten kappen om er nieuwe magazijnen te bouwen. Natuurverenigingen verzetten zich tegen de plannen, ook al zou de uitbreiding op termijn vierhonderd jobs opleveren. Minister Schauvliege staat voor een moeilijke beslissing.

Natuurpunt, Vlaanderens grootste natuurvereniging, is niet te spreken over de plannen van het transportbedrijf.

‘Het bos dat Essers wil kappen, is niet zomaar een stukje groen’, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg. ‘Het gaat om een uniek natuurgebied met eiken-berkenbos en struikheide. Europa heeft het zelfs beschermd, en nu zou het moeten verdwijnen.’

Fordfabriek

Of de firma Essers dan niet op een andere plek kan uitbreiden? Het bedrijf heeft naar eigen zeggen achttien locaties onderzocht, maar geen enkele komt in aanmerking.

Onzin, vinden tegenstanders van de uitbreiding. ‘Straks komen in Genk de terreinen van de Fordfabriek vrij’, weet Jos Ramaekers. ‘Daar kan Essers in één klap met maar liefst 140 hectare uitbreiden.’

Banen

Op Facebook mengde stand-upcomedian Wouter Deprez zich in de discussie. Hij richt zijn pijlen vooral op Joke Schauvliege (CD&V, foto), de Vlaamse minister van Natuur.

De minister begrijpt dat het verdwijnen van een natuurgebied boze reacties oproept. ‘Maar er komen vierhonderd banen bij, en ook dat is belangrijk’, zegt ze.

In Limburg zijn recentelijk duizenden jobs verdwenen. Door de sluiting van Ford Genk kwamen 10 000 mensen op straat te staan.


Nieuw bos

De firma Essers heeft intussen al beloofd dat ze, in ruil voor de uitbreiding, elders een bos zal aanplanten. De burgemeester van Genk zegt dat hij een ander natuurgebied in zijn gemeente met 20 hectare zal uitbreiden.

De Vlaamse regering heeft nog tot februari de tijd om de knoop door te hakken.

Bron foto: BelgaImage