shutterstock_1510071068Internationaal namen meer dan vier miljoen mensen afgelopen vrijdag deel aan klimaatacties. Niet toevallig vonden de protesten plaats aan de vooravond van een klimaattop in New York.

Wereldwijd werden afgelopen vrijdag meer dan 5000 protesten voor het klimaat georganiseerd, in ongeveer 150 landen. Het is het startschot van een week vol acties, naar aanleiding van een klimaattop van de Verenigde Naties in New York. Het is al de derde keer dat er zo’n internationaal protest georganiseerd wordt. Naar schatting namen er wereldwijd ongeveer vier miljoen actievoerders deel. Ook in Brussel werd betoogd. Daar gingen 15 000 mensen de straat op.

Greta Thunberg

De protesten werden geïnspireerd door de Zweedse Greta Thunberg. De 16-jarige was vorig jaar de eerste klimaatspijbelaar. In september kondigde ze aan dat ze elke vrijdag zou spijbelen voor het klimaat. Intussen werden er al in verschillende landen zulke spijbelacties georganiseerd.

Greta Thunberg was zelf aanwezig in New York, waar ze meer dan 100 000 betogers toesprak: ‘Als jij tot die kleine groep mensen behoort die zich bedreigd voelen door ons, dan hebben we zeer slecht nieuws voor jou, want dit is nog maar het begin.’

Thunberg reisde met een zeilschip naar New York, omdat een vliegreis te veel CO2uitstoot.

Klimaattop

Met de acties willen de betogers zoveel mogelijk druk uitoefenen op beleidmakers. Die zitten deze week in New York samen en zullen er vergaderen over de klimaatproblematiek. Regeringsleiders worden er verwacht uitleg te geven bij wat hun land al onderneemt om de klimaatopwarming tegen te gaan of wat het in de toekomst van plan is om dat te doen.

De protestvoerders willen dat er tijdens de top nagedacht wordt over de klimaatproblematiek als een ernstige crisis en dat er meer geïnvesteerd wordt in duurzame energie.

Resultaten

Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap, verwacht geen spectaculaire resultaten van de top in New York. Dat vertelt hij aan VRT NWS: ‘[…] twee belangrijke staatshoofden, president Donald Trump van de Verenigde Staten en president Jair Bolsonaro van Brazilië, zijn niet op de top aanwezig. Net omdat zij die “sense of urgency” (gevoel van hoogdringenheid, n.v.d.r.) niet aanvoelen en zelfs geloven dat er met het klimaat niets aan de hand is.’

Foto: Shutterstock