Michael Jackson Leaving NeverlandIn een nieuwe documentaire wordt zanger Michael Jackson beschuldigd van kindermisbruik. Mogen we dan nog fan zijn van zijn muziek?

De king of pop Michael Jackson stierf tien jaar geleden. Toch is hij vandaag niet uit het nieuws weg te slaan. Dat heeft alles te maken met een nieuwe documentaire: Leaving Neverland. Daarin vertellen twee mannen dat Michael Jackson hen als kind seksueel misbruikt heeft. De documentaire is genoemd naar Neverland, het domein van Michael Jackson waar het misbruik zou hebben plaatsgevonden.

Het is niet de eerste keer dat Jackson van misbruik beschuldigd wordt. In de jaren 1990 spanden de ouders van een andere jongen al een proces aan tegen Jackson voor kindermisbruik. Hij werd toen vrijgesproken.

Muziek

Door de documentaire is er veel discussie over de muziek van Jackson. Is het nog oké om naar zijn muziek te luisteren of om die te spelen op de radio? De VRT liet al weten dat ze de nummers van de artiest enkel zal spelen met een woordje uitleg bij. De presentator zal steeds kort verwijzen naar de beschuldigingen tegen de zanger.

Vanuit de VS kwam het nieuws dat de aflevering van The Simpsons waarin Michael Jackson meespeelde niet meer vertoond zal worden.

Niet iedereen is het met die beslissingen eens. Veel fans van de popster geloven niet dat Jackson iets verkeerds heeft gedaan. Anderen geloven wel dat hij schuldig is, maar vinden toch dat je zijn muziek nog met een gerust hart mag beluisteren. Het is niet omdat een artiest iets verkeerds heeft gedaan, dat zijn muziek opeens slechter is geworden, is hun argument.

Artiest en kunstwerk

Het is een discussie die de laatste jaren wel vaker opwaait. Zeker nadat veel beroemdheden door het #MeToo-debat in opspraak kwamen. Zo moest rapper R. Kelly onlangs nog voor de rechter verschijnen nadat hij door verschillende vrouwen werd aangeklaagd voor misbruik. Kun je dan nog fan zijn van zijn muziek?

De VRT wil de muziek van Jackson in elk geval niet gewoon verbannen. ‘Je moet het onderscheid maken tussen de artiest als privépersoon en het artistieke werk dat hij of zij heeft gemaakt’, legt Hans Van Goethem, woordvoerder van de VRT, uit in De Standaard. ‘Als gaandeweg de naam van de artiest meer geassocieerd wordt met de kunst dan met de misdaad, dan moet het na verloop van tijd wel weer kunnen dat je, in dit geval, de muziek gewoon brengt.’

Tele-onthaal

Bij slachtoffers van seksueel misbruik maakte de documentaire alvast veel los. De hulplijn Tele-onthaal kreeg na de uitzending van de documentaire vijf keer meer oproepen. Dat de slachtoffers door de uitzending de moed vinden om hun verhaal te doen en hulp te zoeken, vindt Tele-onthaal alvast een positief gevolg van de uitzending.

Foto: HBO