shutterstock_716136178De parlementsverkiezingen in Duitsland zijn uitgedraaid op een afstraffing van de huidige regering. De partij van bondskanselier Angela Merkel blijft de grootste, maar behaalt haar slechtste resultaat sinds 1949. 

De Duitse kiezers trokken zondag naar de stembus. Het christendemocratische CDU/CSU blijft de grootste, maar had toch weinig reden tot juichen. Met 33,3 procent haalt de partij van bondskanselier Angela Merkel immers een pak minder stemmen dan in 2013 (41,5 %). Dat is het slechtste resultaat sinds 1949.

Met 20,9 % is de sociaaldemocratische SPD, die ook in de huidige regering zit, de tweede grootste partij. Maar ook zij moest veel stemmen inleveren en behaalde haar slechtste verkiezingsscore ooit.

Grote opkomst

De verkiezingsopkomst was groot in Duitsland, waar mensen niet verplicht zijn om te gaan stemmen (zoals in België wel het geval is). 75,6 % van de Duitsers die een stem mochten uitbrengen, deed dat ook. Dat is iets beter dan in 2013, toen 71,5 % van het kiespubliek opdaagde.

Extreemrechts de hoogte in

Vooral de extreemrechtse partij AfD had iets te vieren zondagavond. Met 13 % van de stemmen zijn ze nu de derde grootste partij in Duitsland.

Net zoals in andere Europese landen zet de opmars van protestpartijen zich dus ook in Duitsland voort. Experts wijzen naar twee oorzaken: de vluchtelingencrisis en een toenemende kloof tussen arm en rijk.

Een vierde en vijfde plaats gingen naar de liberale FDP en Die Grünen (de groene partij). Zij behaalden allebei meer stemmen dan in 2013. Vooral FDP maakte een grote sprong, en ging van 4,8 % naar 10,4 % van de stemmen.

Jamaica-gesprekken

Angela Merkel, die ondertussen al twaalf jaar in Berlijn aan het roer staat, mag dus opnieuw een regering vormen. Dat belooft geen gemakkelijke opdracht te worden. De huidige regeringspartner SPD heeft immers al laten weten dat zij geen deel wil uitmaken van een nieuwe regering.

Omdat het CDU niet wil samenwerken met het extreemrechtse AfD moet Merkel haar regeringspartners gaan zoeken bij de liberale FDP en Die Grünen. De standpunten van die drie partijen liggen echter ver uit elkaar. Vanwege de kleuren van de partijen wordt er nu al gesproken over een Jamaica-coalitie (zwart, geel en groen).

Foto: Shutterstock