©Shutterstock

©Shutterstock

De jongste weken zijn er op verschillende evenementen meldingen geweest van ‘needle spiking’. Experts die de ongewenste prikken onderzoeken, vragen de kalmte te bewaren.

 

Needle spiking is het fenomeen waarbij een wildvreemde jou stiekem een prik of injectie met drugs of medicatie zou geven, waardoor je een verdoofd gevoel kan krijgen. De voorbije twee jaar waren er vooral in het Verenigd Koninkrijk meldingen van.

In ons land was er enkele weken geleden voor het eerst sprake van. In hetzelfde weekend waren er op een voetbalwedstrijd van KV Mechelen en op de Belgian Pride in Brussel mensen die prikjes hadden gevoeld en onwel werden. Vorige week hadden 24 tieners die aanwezig waren op het festival We R Young in Hasselt dezelfde klachten. Om die reden werd het festival zelfs vervroegd stilgelegd.

Kort injectiemoment

Bij slachtoffers op de verschillende evenementen vond men soms prikletsels, wondjes die door een naald zouden kunnen gemaakt zijn. Bij verder onderzoek werden echter nooit verdovende of giftige stoffen in het bloed aangetroffen. Volgens experts is dit logisch. Als iemand in het rond zou prikken met een spuit gaat het om korte injectiemomenten. Er zouden dan slechts kleine hoeveelheden van een stof ingespoten kunnen worden.

Een statement?

Als het toch weinig effect heeft, waarom zou iemand zoiets dan doen? Het zou de bedoeling kunnen zijn om bewust angst te zaaien. Misschien wil de persoon in kwestie een statement maken: ‘je moet je hier niet zo veilig voelen’. De Britse spoedarts en drugsexpert David Caldicott is heel duidelijk in een reactie op VRT NWS: ‘We mogen niet gaan denken dat iemand iedereen wil vergiftigen’.

Angst steekt aan

Dat mensen niettemin flauwvallen nadat ze menen een prik gevoeld te hebben, is psychologisch te verklaren. Zodra één iemand zich onwel begint te voelen, heeft dat een groot effect op de omgeving. Spontaan gaan anderen de indruk krijgen zelf ook iets te voelen. De ervaring van angst of paniek kan op zich al hyperventilatie, duizeligheid en zelfs bewusteloosheid veroorzaken.

Kalmte bewaren

Alle experts waarschuwen voor paniek. Dat het belangrijk is de kalmte te bewaren, bewijst wat er na afloop van We R Young is gebeurd. Een jongen werd er met de vinger gewezen als de dader. Hij kreeg ernstige bedreigingen op sociale media, terwijl de politie benadrukt dat er geen enkel bewijs is om hem te verdenken.

Wat doen festivals nu?

Inspireert needle spiking festivalorganisatoren tot extra waakzaamheid? Het voorbije weekend nam CORE in het Ossegempark in Brussel alvast geen speciale voorzorgsmaatregelen. Op andere festivals als Extrema Outdoor en Moen Feest waren er wél verstrengde controles aan de ingang. Sommige organisatoren denken aan een samenwerking met de politie om festivalgangers te kunnen fouilleren.