shutterstock_337481912Supermarktketen Carrefour wil zich aanpassen om beter te kunnen concurreren met online winkels. Meer dan 1000 werknemers verliezen waarschijnlijk hun job.

Supermarkt Carrefour kondigt ingrijpende besparingen aan. Maar liefst 1233 werknemers zullen hun job verliezen. Dat is goed voor 10 % van alle mensen die in ons land voor de winkelketen werken (ongeveer 11 500 werknemers). Na de bekendmaking sloten 16 Carrefour-winkels de deuren omdat het personeel het werk had neergelegd. Ook in Frankrijk worden 2400 banen geschrapt.

Digitaal tijdperk

De bedoeling is om geld vrij te maken voor nieuwe investeringen. Supermarkten voelen internetgiganten als Amazon of Bol.com immers al jaren in de nek hijgen. Niet enkel Carrefour, ook andere winkelketens voelen hun groei afremmen door de komst van online winkels. Meer investeringen in het gemak van de klant (door een aangepast aanbod, huis-aan-huis-levering, langere openingsuren …) moeten helpen om de concurrentie met die online winkels aan te gaan.

Hypermarkt

Het effect van online verkoop is vooral merkbaar bij de hypermarkten van Carrefour. Dat zijn de grote winkels waar niet enkel voedingswaren te koop zijn, maar ook (onder meer) elektronica, boeken, kleding of meubilair. Nochtans was Carrefour de eerste supermarktketen die met zulke superwinkels op de proppen kwam in België. Maar vandaag vinden mensen die voorwerpen in goedkope speciaalzaken, zoals Mediamarkt of IKEA, en online.

De nieuwe maatregelen van Carrefour zullen dan ook vooral merkbaar zijn in die hypermarkten, waarvan er in ons land 44 zijn. Besparingen moeten die winkels opnieuw efficiënter maken. Enkele hypermarkten worden omgevormd tot gewone supermarkten, en twee winkels (in Genk en Luik) gaan vermoedelijk dicht.

Alweer Limburg

Dat Genk getroffen wordt, opent bij veel Limburgers oude wonden. De sluiting van de Ford-fabriek ligt er nog vers in het geheugen. Toen werden bijna 6000 mensen ontslagen. Ook het vertrek van Philips uit de provincie en – nog langer geleden – de sluiting van de Limburgse steenkoolmijnen deden de werkloosheidscijfers in de regio geen goed.