BELGAIMAGE-146909108De reguliere voetbalcompetitie zit erop in de Jupiler Pro League. AA Gent kon de laatste vrije plaats in Play-off 1 bemachtigen. KV Mechelen promoveert van 1B naar 1A.

Zondag was de laatste speeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League. Sint-Truiden (STVV) en AA Gent, die op de zesde en de zevende plaats in het klassement stonden, streden voor de laatste vrije plek in Play-off 1. Met een 0-2-overwinning kon AA Gent het laatste ticket in de wacht slepen.

De overige vijf ploegen waren voor het slotweekend al zeker van hun deelname aan Play-off 1. Het gaat om Racing Genk, Club Brugge, Standard, Antwerp en Anderlecht. Zij maken in tien onderlinge duels uit wie kampioen wordt.

Racing Gent begint met de beste papieren. Het heeft 4 punten voorsprong op eerste achtervolger Club Brugge. Maar de ploeg van Philippe Clement zit in een vormdipje. Het vertrek van sterkhouder Alejandro Pozuelo, wiens transfer naar Toronto voor veel opschudding zorgde, zou de Limburgers weleens duur te staan kunnen komen. De play-offs starten in het laatste weekend van maart.

Promotie

Ook voor KV Mechelen (KVM) en Beerschot Wilrijk was het een belangrijk weekend. De inzet van hun titelwedstrijd was een promotie naar 1A. Na een bloedstollende wedstrijd was het KV Mechelen die de overwinning in de wacht kon slepen (2-1). Pas in minuut 88 zorgde Clément Tainmont voor het beslissende doelpunt.

Toch is het een overwinning onder voorbehoud. Er hangt KV Mechelen immers nog een mogelijke sanctie boven het hoofd voor matchfixing. De club kwam enkele maanden geleden in opspraak, toen speurders in het kader van Operatie Propere Handen een belangrijke spelersmakelaar arresteerden op verdenking van fraude. De man bleek nauwe banden te hebben met de eigenaar van KVM, en praat nu vrijuit in ruil voor strafvermindering.

Als de wedstrijdvervalsing (in het vorige seizoen) bewezen wordt, moet de club mogelijk degraderen. Betrokken spelers zouden tot een jaar geschorst kunnen worden.

Videoref

Ook de videoref zorgde dit seizoen weer voor de nodige discussie. De videoref – eigenlijk een team van hulpscheidsrechters die de wedstrijd volgen op een scherm – kreeg regelmatig het verwijt dat er geen lijn zat in zijn beslissingen. Zo ontstond er meermaals irritatie bij spelers, trainers en analisten. Vaak waren die echter het gevolg van technische beperkingen.

Degradatie

Het slotweekend betekende ook de laatste (thuis)wedstrijd voor Lokeren in eerste klasse. De club uit het Waasland moet na 23 jaar terug naar competitie 1B. Dat werd vorige week al duidelijk na een verlies tegen Anderlecht.

Foto: Belga Image